4. DAN

V četrtkovo jutro nas je zbudilo lomastenje zveri v okolici doma. Dan smo začeli precej umirjeno,  z jutranjim razgibavanjem. Ob tem pa smo opazili karikature, ki so nam jih pustile zveri.

Navdušeni smo se lotili priprave kajakov in opreme za spoznavanje okolice reke Rak. Zaradi nespretnosti smo bili nekateri imenovani za bušmane, a smo se hitro znašli in obvladali veščine veslanja. S kajakov smo si ogledali nekaj pritokov reke Rak, njihova korita in veliki naravni most. Ponovno smo bili očarani nad stvaritvami narave. Ogledali smo si še zanimivosti na poti od Kotla (udorna vrtača v obliki kotla) do jame Tkalca.

Popoldanske aktivnosti so bile pisane na kožo pustolovcem in lačnim ustom, saj smo plezali po skalah, se spuščali po vrvi ter pekli orehovo potico. V času skromnejše večerje nas je mamil njen prijeten vonj. Dan smo zaokrožili z druženjem ob ognjišču, kjer smo pekli hrenovke in jabolka. Seveda smo se posladkali tudi s sveže pečeno potico.

Prehitro je minil naš doživetij poln teden v življenju v naravi. Utrujeni, a vendar veseli, navdušeni, bogatejši za kup izkušenj in na novo stkanih prijateljstev, se jutri vračamo domov.

 

3. DAN

Po jutranjih ritualih smo se odpravili na pohod proti rapalski meji. Na poti smo naleteli na sledi medveda, jazbeca, košute, lisice, veverice in volka.
Na nekdanji meji med Kraljevino SHS in Italijo smo si ogledali rove, ki so jih uporabljali italijanski vojaki ob varovanju meje. Med plazenjem po temnih, vlažnih, ozkih in nizkih rovih smo zagledali svetlobo na koncu tunela, kjer smo naleteli na Unško Koliševko. To je dolina, ki je nastala z udorom jamskega stropa. Ob prihodu v dom nas je čakalo obilno in okusno kosilo.
Popoldanski odmor smo izkoristili za počitek, druženje in za pripravo na nadaljnje aktivnosti. Seznanili smo se z lokostrelstvom, pri čemer smo bili izjemno natančni. Naučili smo se tudi osnov preživetja v naravi in s pomočjo materiala, ki smo ga našli v okolici, zakurili ogenj. Na njem smo pekli jabolka. Okusna so.

Dan smo zaključili z najbolj okusno večerjo do sedaj in z druženjem s prijatelji.

2. DAN

Danes zjutraj smo raziskovali okolico doma, zopet eni peš, drugi s kolesom. Seznanili smo se z značilnostmi dinarsko-kraške pokrajine. Priznamo, da nas je resnično navdušila.
Po zopet odličnem kosilu smo imeli prosti čas, ki smo ga izkoristili za druženje na igrišču. V popoldanskem času smo šli na lov za divjimi zvermi, ki živijo v okolici. No, v resnici smo jim šli le nastavit hrano, v bližino pa smo postavili kamero. Čez tri dni bomo preverili, kaj se bo “ujelo” na posnetkih. Na še eni odlični delavnici pa smo se poučili o tem, kako lahko po različnih sledeh prepoznamo posamezne gozdne živali.

Večer smo zaokrožili z druženjem ob glasbi. Za nami je še en krasen in sončen dan.

 

1. DAN

Učenci 7. c smo se v jutranjih urah namesto v šolo na Ljubljanski 40a odpravili v najboljšo šolo na svetu, v šolo v naravi. Naša nastanitev v tem tednu je CŠOD Rak. Po uvodnem pozdravu in pregledu vseh pravil smo se namestili v sobah. Kmalu po kosilu pa smo se že odpravili v naravo. Eni s kolesi, drugi peš. S kolesi smo se odpeljali do Cerkniškega jezera, kjer smo si pogledali ponor. Ob prihodu v dom smo se imeli čas pobližje spoznati z učenci 8. razreda OŠ Vuzenica, ki so tudi na naravoslovnem taboru v CŠOD Rak. Igrali smo odbojko, nogomet, košarko, badminton …

Po okusni večerji smo se vsi odpravili na nočni pohod, na katerem smo spoznavali, kako netopir zaznava okolico (naučili smo se, da je netopirjevo zaznavanje enako kot pri človeku, le da je čisto drugačno :)) in na nebu našli ozvezdje velikega voza z zvezdo severnico.

Zvečer smo se komaj dogovorili, kdo bo šel prvi pod tuš, tako zelo smo bili utrujeni in smo komaj čakali nočni počitek. Jutri bo nov dan, zato že mirno počivamo.

(Skupno 985 obiskov, današnjih obiskov 1)