Se tudi vi vedno znova sprašujete, kakšna je prava vzgoja? Ali sem pravilno reagiral/-a? Sem uporabil/-a pravilne besede? Še mnogo več vprašanj nam pogosto roji po glavi, ko vzgajamo svoje otroke.

V sredo, 24. 10., smo bili na OŠ Brinje deležni odličnega predavanja s strani psihoterapevta in transakcijskega analitika Dr. Zorana Milivojevića. Če smo razumeli bistvo predavanja, vemo, da klasičnih receptov ni. Obstaja optimalni model vzgoje, ki pa ga razvijemo sami in se razlikuje od otroka do otroka.

Težko je ponovno opisati in strniti predavanje v besede, ki je bilo polno praktičnih primerov prepletenih s teoretičnimi spoznanji. Slušatelji bi si želeli recepte za posamezne primere, a je predavatelj poudaril, da receptov nima, da je vsak primer edinstven. Potrebno je razumeti bistvo vzgoje, da lahko pravilno vzgajamo.

Predavatelj je razložil 3 modele vzgoje:

MODELI VZGOJE

LJUBEZEN (v smislu pokazati nekomu, da ga imamo radi)

DISCIPLINA

 

avtoritarni ali tradicionalni

 

+

permisivni ali popustljivi

 

+

optimalni

 

+

+

 

Dobra vzgoja ali optimalna vzgoja je tista, ki je podkrepljena z veliko ljubezni in v kateri sta potrebna red in disciplina. Cilj takšne vzgoje je pripraviti otroka na samostojno življenje in življenje v družbi (ustrezna socializacija).

Ob izkazovanju ljubezni otroku dosežemo, da otrok sprejme sebe, si ustvari pozitivno sliko o sebi, doseže ustrezno raven samospoštovanja, verjame v svoje sposobnosti … Ob tem ne gre spregledati 5 jezikov ljubezni: dotik, lepa beseda, usluga, čut in preživet čas z otroki.

Z disciplino postavimo otroku meje, tako da jasno povemo »Ne smeš!«, vzpostavimo nujo – »To moraš storiti!« ter ustrezno kazen, če otrok tega ne stori. Kazen določimo smiselno, takšno, ki jo lahko izvedemo, in ob kateri moramo vztrajati.

Ko otroka vzgajamo z ljubeznijo in disciplino, mu dajemo vedeti, da nam je zanj mar in da mu želimo le najboljše.

Če želite prebrati še več, vas vabimo k prebiranju knjige, ki je prevedena v slovenščino: Mala knjiga za velike starše (Z. Milivojević).

Želimo vam veliko uspeha pri vzgoji naših, vaših otrok!

Foto: Drevored

(Skupno 151 obiskov, današnjih obiskov 1)