Matematika1

Ponuja se polno definicij, kaj je matematika, kot npr.: Matematika je znanost, ki obravnava strukture, forme, količine in odnose med abstraktnimi pojmi.

Sliši se komplicirano. Težko je povedati, kaj je matematika, čeprav vsak od nas to ve.

Po mnenju mnogih je matematika nekaj, kar je težko razumljivo, hkrati pa povsem nepraktično in čisto neuporabno.

Mnogo učencev se vsakodnevno sprašuje, zakaj se mučimo in popišemo celo tablo, da potem pridemo do nekega rezultata, ki nam ga v hipu vrne računalnik. Matematiki se trudijo dokazati, da je 1 + 1 enako 2, kar vsi vemo po naravni pameti. Pri geometriji je potrebno razpolavljati, deliti, seštevati in odštevati kote, da uspemo narisati kot 75°, kar bi lahko naredili v pol minute s pomočjo kotomera. Mar ni škoda časa in energije? Kot je ugotovil naš nekdanji učenec: »Pri matematiki je ogromno dela za zelo malo profita.«

Za veliko ljudi, ki so se že rešili šolskih klopi, je matematika grenak spomin na zoprne besedilne naloge v smislu, kdaj bo nekdo natanko 3-krat starejši, kot je bil pred toliko in toliko leti, na prve enice, stroge profesorje in gore zvezkov, popisanih z računi.

Na teh spletnih straneh se ne bomo trudili spremeniti vašega prepričanja. Ne bomo vam dokazovali, da to ni res: da je matematika v resnici čudovita, lepa, enostavna, povsod prisotna; da je matematika hrana za naše možgane in da brez nje ne moremo. Ne, to res ni naš namen.

Prepričani smo, da boste do tega spoznanja prišli sami.

Ura-polz-ulomkiStran je namenjena vsem tistim, ki imate radi matematiko, in tudi tistim, ki jo boste šele vzljubili, vsem učencem in njihovim staršem. Učiteljice matematike in nekateri učenci se bomo skupno trudili, da boste pravočasno obveščeni o vseh pomembnih informacijah in dejavnostih pri matematiki. Priporočamo pa vam tudi branje razvedrilnega kotička, v katerem bo gotovo vsakdo našel kaj zase. Presenečeni boste, ko boste videli, kaj vse znajo narediti naši učenci.

 

Želimo vam veliko matematične zabave!

Učiteljice matematike