Knjiga je kot luč – prebereš jo,

da sveti v tebi.

(France Bevk)

17.septembra obeležujemo dan zlatih knjig. Na ta dan se je rodil in 80 let kasneje tudi umrl znan slovenski pisatelj France Bevk, ki je dejal, da je “dobra knjiga – zlata knjiga”. Bevk je napisal veliko dobrih knjig prav za vas, otroke. Otroci še danes prebirate njegova dela:

–  Lukec in njegov škorec,

– Tatič,

– Pesterna,

– Pastirci,

– Grivarjevi otroci ter mnoga druga.

S 17. septembrom se vsako leto začne branje za bralno značko, ki se uradno zaključi 2. aprila, ob svetovnem dnevu knjig za otroke.

Branje za bralno značko je vsesplošno slovensko kulturno gibanje in prostovoljna dejavnost, ki vas učence spodbuja k branju in dviga vašo bralno kulturo. Osnovni cilj branja za bralno značko je vzgojiti bralca, ki bo rad bral vse življenje.

Dnevu zlatih knjig v čast tradicionalno poteka po Sloveniji vrsta prireditev, povezanih z branjem in knjigami.

V tem šolskem letu pa se je Društvo Bralna značka odločilo za 1. Nacionalni mesec skupnega branja.  Mesec skupnega branja se je pričel 8. septembra, ko praznujemo mednarodni dan pismenosti.

Branje in izobraževanje za marsikoga na našem planetu ni tako samoumevno kot v Sloveniji. Spomnimo se, da lahko vsi državljani postanemo pismeni popolnoma brezplačno. To nam omogočajo obvezna osnovna šola in vse druge ustanove, tudi knjižnice. Nacionalnemu mesecu branja se je pridružil tudi naš predsednik Borut Pahor.

Mesecu skupnega branja se bomo z raznimi dejavnostmi  pridružili tudi na naši šoli.

Želimo vam vesel dan zlatih knjig!

(Skupno 1.338 obiskov, današnjih obiskov 1)