22. aprila se spominjamo našega planeta – planeta Zemlje. Na ta dan namreč praznujemo Svetovni dan Zemlje. Ne samo v Sloveniji, ta praznik obeležujejo tudi v več kot 192 državah sveta.

Gotovo ste se vprašali, zakaj ravno 22. april. 22. aprila 1970 je na milijone ljudi odšlo na ulice in začelo protestirati proti takratnemu 150-letnemu vplivu, ki ga je imel industrijski razvoj na naš planet. Prizadevanja za ohranjanje planeta in naravnih virov so po 50. letih še bolj aktualna.

Letošnji Svetovni dan Zemlje je posvečen ukrepanju proti podnebnim spremembam. Gre za enega največjih izzivov za prihodnost človeštva in sisteme podpore življenja, zaradi katerih je naš svet primeren za bivanje. Pri blaženju podnebnih sprememb je pomemben zaveznik ohranjena narava. Če je ohranjena pestrost vrst rastlin in živali, če imajo vrste vitalne populacije in je genetska raznovrstnost visoka, so ekosistemi bolj odporni in se na spremembe lažje prilagajajo.

Ob dnevu Zemlje vas vabimo, da nekaj koristnega za naš planet storite tudi vi. Kaj boste za ohranjanje našega planeta storili, pa prepuščamo vam.

V časih, ko ostajamo doma, pa si lahko čas zapolnite tudi z ogledom kratkih, a zelo poučnih risank Javnega komunalnega podjetja Grosuplje.

  • Kapljica in Listek raziskujeta: Kam gredo odpadki, ko jih odvržemo?

https://www.youtube.com/watch?v=Rh9XGrbLNic&fbclid=IwAR1eeY2MA2beWrP3WFjU5dcpSyRO7antDZVEORwMdrtvaJms8QmtRnNNC10

  • Kapljica in Listek raziskujeta: Kako deluje čistilna naprava?

https://www.youtube.com/watch?v=e8x4AXYpiI0

 

Če vas zanima VODA, vam priporočamo obisk spodnje povezave, kjer »Cevko« otrokom odpira vrata v vodni svet doživetij.

http://www.cevko.si/?fbclid=IwAR3X2t1tFBxzfHTgLRfxj_O35EuT6MMRHOOzRsnWrPXiv0odVLS4UclXIEA

 

Priporočamo vam tudi branje eko pravljic. V programu Ekošola so objavili slikanico Gorana Škobalja: Zemlja je dobila vročino

Igralec Voranc Boh, na spodnji povezavi, bere knjigo o odgovornem ravnanju z odpadki Kapitan Nik in psiček Reks (avtorica Vivian French)

https://www.youtube.com/watch?v=5G2YBj6z5XA&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3KKtnJlmUSU1Qagp9g8Th9lIMvPOj0zhWENR5_kficDtaXN7V-0eglxOo

Eko šola je s pomočjo sodelavcev Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ter Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (ARNES)  omogočila brezplačen ogled  vrhunskega dokumentarnega filma Žejni svet.

Ogled filma je mogoč od 17. do 24. aprila 2020 na portalu ARNES.

Svetovni dan Zemlje naj ne bo samo danes. Vsak dan lahko naredimo nekaj, s čimer jo bomo ohranili v boljši kondiciji, za kar vam bodo hvaležne naslednje generacije in Zemlja.

 

(Skupno 1.605 obiskov, današnjih obiskov 1)