Ali veste, zakaj praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic ravno 23. aprila?

  1. aprila goduje sveti Jurij, zaščitnik viničarjev, viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, lončarjev, sodarjev, ujetnikov, popotnikov in konjenikov.

Jurjevo  je v Kataloniji dan vrtnice (el dia de la rosa) in dan knjige (el dia del libre) . Ta dan si Katalonci po  tradiciji  podarjajo vrtnice in knjige. Praznik je tudi priložnost  za spodbujanje k prodaji knjig: kdor na jurjevo kupi knjigo, dobi v dar še vrtnico.

Seveda je praznik tesno povezan s književnostjo: tega dne sta umrla znamenita književnika: Miguel de Cervantes in William Shakespeare. Oba leta 1616. V počastitev teh in vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil  23. april  za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. V Sloveniji je praznik knjige naletel na odličen sprejem ; iz enega dneva smo praznovanje raztegnili na pet dni. Z idejo in geslom prireditve »Podarimo knjigo«  se 23. april uvaja kot dan podarjanja knjig.

Na naši šoli smo knjigo spomladi že dodobra počastili: spomnili smo se dneva poezije, izvedli smo bralni maraton, zaključili smo branje za bralno značko, izmenjali smo si knjige; imeli pa bomo še noč branja. NAJ ŽIVE KNJIGE – NAŠE PRIJATELJICE!

(Skupno 2.242 obiskov, današnjih obiskov 2)