14. marec je znan kot dan števila π. Ta dan obeležujemo mednarodni dan matematike. Na šoli je potekalo tekmovanje učencev v deklamiranju decimalk števila π.

Na predmetni stopnji se je tekmovanja v deklamiranju udeležilo 11 učencev. Letošnja rekorderka v recitiranju je bila Lara Perme iz 8.c, ki je v dobrih 10 minutah pogumno zrecitirala zavidljivih 1078 decimalk. Drugo mesto je zasedla Lana Strmec iz 7. c s 255 decimalkami in tretje mesto David Ivan iz 7. a s 115 decimalkami.

Tudi na razredni stopnji se je nekaj učenk in učencev preizkusilo v deklamiranju decimalk. Tretje mesto je dosegel Matic Žitnik iz 5. c, ki je povedal 48 decimalk. Drugo mesto je osvojila Sofia Rocco iz 2. a s 53 decimalkami. Največ decimalk, kar 105, pa je povedal Lovro Plankar iz 4. a in tako dosegel prvo mesto.

Ti trije učenci so se udeležili tudi medšolskega tekmovanja na OŠ Prule, kjer pa so svoje rezultate še izboljšali. Sodelovalo je šest šol. Poleg naše šole, še OŠ Leskovec pri Krškem, OŠ Oskarja Kovačiča, Evropska šola Ljubljana, SŠKFZ in Osnovna šola Prule, ki je bila organizatorka tekmovanja. Zmagovalka Brina Gradišar iz OŠ Oskarja Kovačiča je pravilno povedala 570 decimalk.

Poleg tekmovanja pa je potekala tudi prireditev. Kot rezultat sodelovanja vseh šol je nastala skupna pesem »HAPI«. Posebne zasluge za to imata g. Marko Bratuš, ki je zmontiral celotni video, in Dominik Štrucelj, ki je uredil zvok. Obema iskrena hvala. Pesem simbolično prikazuje, kako nas je matematika združila in povezala. Njena pozitivna energija je nalezljiva. Ste že slišali, kaj se govori po šolah? Če ne, je skrajni čas, da prisluhnete in se nalezete dobre volje, pozitivnosti in veselja do matematike.

 

Pod letošnjim sloganom »Matematika združuje« so učenci po posameznih oddelkih in manjših skupinah ustvarili nekaj zanimivih matematičnih tabel.

(Skupno 590 obiskov, današnjih obiskov 1)