dan števila pi 2016

Avtorica slike: Sara Lindič

Dan števila π  (klikni na naslov!)

Reportaža:

Začelo se je že ob 0.00, čim se je pričel 14. marec, dan števila π.  Ob koncu dneva smo ugotovili, da nam je dan števila π zelooooo všeč in da bi ga bilo škoda proslavljati zgolj en dan, zato smo se odločili, da proslavo raztegnemo kar čez cel teden.

Čisto po “BLOSSOMSKO” smo število π obeležili na različne načine:

– sprehodili smo se po π-jevi učni poti;

– π smo zapeli (tone smo oštevilčili in nato zapeli zaporedje π-jevih decimalk) in ga tudi ritmično ponazorili;

– celo telovadili smo v stilu števila π: na ristancu smo skakali po zaporedju decimalk števila π, izvajali ogrevalne vaje v stilu π (naredili 3 počepe, 1 predklon, 4 poskoke …)

in ga tudi likovno upodobili. Učenci 1. razreda so njegove decimalke ponazorili s stolpčnimi diagrami, devetošolci pa so izdelali pravo pravcato matematično mesto s hišami v obliki prizem. Zaporedje višin teh simpatičnih hiš je enako zaporedju π-jevih decimalk. Izdelali smo tudi π-jevo ogrlico (števke od 1 do 9 smo ponazorili s kroglicami 9 različnih barv, ki smo jih nato nizali v zaporedju decimalk števila π), decimalke števila π pa smo ponazorili tudi z baloni različnih barv.

Na število π pa so se spomnili tudi naši nekdanji devetošolci, zdaj dijaki 1. letnika, in nam poslali pravi π-jev pozdrav.

Kot rezultat vsega tega dogajanja je nastala pravcata matematična pravljica:

 

 

 

 

 

 

 

(Skupno 165 obiskov, današnjih obiskov 1)