V sklopu projekta Erasmus+ potekajo različna izobraževanja po Evropi. Eno od teh je potekalo v tednu od 6. januarja do 12. marca 2023 v Grčiji, v mestu Heraklion na otoku Kreta. Izobraževanje je izvajala ustanov Oloklirosi life long learning center, ki deluje pod okriljem ErasmusLearn.

Ponedeljek, 6. 3. 2023

Po zajtrku v hotelu sem se peš odpravil do 1,5 kilometra oddaljene izobraževalne ustanove. Da sem prišel do prave lokacije mi je potrjeval napis ErasmusLearn. Poleg pa napis Labaki, ki je kot besedna igra v grščini sestavljen iz dveh besed lab in aki, kar v prevodu pomeni majhen laboratorij.

Prvi izobraževalni dan smo nadaljevali s predstavitvami šol in šolskih sistemov iz držav od koder smo prihajali udeleženci izobraževanja.

Cilji izobraževanja 3D printing and robotics in education, so tekom izobraževanja uresničevali filozofijo 3D tiska. Delo na tem področju pomaga razvijati prostorski vid in orientacijo v prostoru, pomaga učencem pri sistematičnem razmišljanju reševanja problemov in jih pripravi na prihodnost ter jim približa način in značilnosti poteka projektnega dela.

Torek, 7. 3. 2023

drugi izobraževalni dan na Kreti smo se razdelili glede na vsebino izobraževanja. Hkrati so potekali 4 različni programi. Predavatelj Astrinos, je začel z osnovami 3D modeliranja in programiranja v robotiki. Predstavil je spletno različico programa Tinkercad, ki združuje tako 3D modeliranje in pripravo prototipnih modelov za tisk, kot tudi možnost programiranja v programskem jeziku Arduino. Preizkusili smo se z uporabo osnovnih funkcij 3D modelirnega programa. S pomočjo elektronskih elementov smo izdelali semafor, katerega smo s pomočjo Arduina in ustreznega programskega zapisa naredili delujočega.

Sreda, 8. 3. 2023

Tretji izobraževalni dan je bil razdeljen v dva dela. Prvi del smo preživeli v laboratoriju. Nadaljevali smo z delom prejšnjega dne in znanje nadgradili. Večji poudarek je bil na risanju elektrotehniških shem in preizkušanju delovanja s pomočjo simulacije. Narisali smo povezave elektronskih elementov in jih povezali v celoto z arduinom. Nastali ultrasonični merilnik razdalje je v simulaciji deloval idealno. V realni izvedbi pa je nastalo nekaj težav, ki so se izkazale kot nedelujoči napajalniki, stiki eklektičnih vodnikov ter samih objektov v okolici, ki motijo prejet signal o oddaljenosti objekta.

Drugi del je sledil v popoldanskem času. Na ogled starega mestnega jedra nas je popeljala vodička Veta. Začeli smo na trgu z beneško fontano, si ogledali zunanjost mestne hiše, katedralo, luko ter ostanke ladjedelnic. Dan smo zaključili s skupno večerjo v eni od tradicionalnih restavracij v starem delu mesta.

Četrtek, 9. 3. 2023

Četrti izobraževalni dan je bil namenjen 3D tisku. Najprej je predavatelj Ioaninis predstavil namen, začetke in tehnologijo 3D tiskanja. Vendar ne moremo ničesar natisniti, če pred tem ne izdelamo model. Lotili smo se raziskovanja funkcij programa za 3D modeliranje, Tinkercad. Gre za program, kjer modeliranje poteka po principu odvzemanja materiala in združevanja teles osnovnih geometrijskih oblik. Z uporabo programa in ustvarjanju detajlnega modela, smo prišli do ugotovitve, da lahko program uporabljamo za način poučevanja kot študija primera. Pri tem učenci sestavljajo model, obliko ki so si jo zamislili. Z dodajanjem podrobnosti in natančnejše oblike pa se morajo posvetiti posameznemu sestavnemu delu, ga preučiti in ustrezno umestiti v 3D model.

Petek, 10. 3. 2023

Peti dan izobraževanja je bil namenjen igri z zbirko Lego Mindstorms EV3. Pouk robotike se lahko izvaja tudi z omenjeno zbirko. Ta omogoča gradnjo robotov umestitve krmilja in programiranje. Pri gradnji robota ima velik pomen ustrezen prenos gibanja, da lahko robot avtonomno zaznava, prijema, prenaša in odlaga predmete različnih oblik. Predavatelj je predstavil različne zbirke Lego, katere se lahko uporabljajo tekom celotnega osnovnošolskega izobraževanja. Ker mi je delo z Lego Mndstorms že znano,  smo zadane cilje hitro usvojili.

Sobota, 11. 3. 2023

Zadnji, šesti dan izobraževanja, je nekako povzel celoten teden izobraževanja. Od osnov h končnemu izdelku – robotu, ki zna sam poiskati pot iz labirinta. Predavateljica Foteini, je predstavila možnosti, ki jih omogoča kombiniranje 3D tiska in setov Arduino. Pri tem je potrebno poznavanje oblik in dimenzij posameznih komponent, ki jih nameravamo uporabiti na končnem izdelku zato, da ustrezno pripravimo nosilne elemente. Sestavili smo robota, na katerega smo namestili elektromotorja in krmilnika za pogon, dodali smo še senzor razdalje, ki je bil nameščen na servomotorju, tako da je robot lahko opazoval vso okolico. Vse to smo vezali na programsko ploščico Arduino in napisali ustrezen program za vožnjo robota po labirintu. Na koncu smo zgradili še enostaven labirint in preizkusili ali program ustrezno deluje.

Za zaključek izobraževanja je sledilo še načrtovanje aktivnosti za delo v prihodnje, evalvacija in podelitev certifikatov. Izobraževanje mi je dalo nekaj novih pogledov na tematiko  uporabe modeliranja in programiranja pri pouku izbirnih predmetov ter tehnike in tehnologije. Vesel sem za nove stike in pripravljenost pomoči predavateljev pri izvedbi lastnih projektov.

(Skupno 105 obiskov, današnjih obiskov 1)