V sredo, 8. 6. 2022, se je šolska gledališka skupina Brinjci podala proti čudovitemu Ptuju. Tja nismo šli kar tako malo na izlet, ampak smo bili na pomembni misiji – kot izbrana predstava, ki se je uvrstila na državno raven gledališkega tekmovanja. Tako smo imeli še zadnjič letos priložnost in čast odigrati našo predstavo Drugačen svet za drugačne ljudi, tokrat v čudovitem Mestnem gledališču Ptuj.

Glede na to, da večino skupine sestavljajo devetošolci, ni zanemarljivo dejstvo, da so bili nekateri igralci zaradi napornega obdobja v šoli zelo izmučeni in na robu tega, da izgubijo glas. Težko je iti igrat na tako pomemben dogodek, če veš, da se ti lahko glas kadarkoli na odru zlomi. A kot pravi profesionalci smo z nekaj pastilami za grlo, čuvanjem glasu in dobrimi dihalnimi in govornimi vajami uspeli pripraviti svoja telesa in glas do tega, da so zdržali. V popolni zasedbi smo prišli na Ptuj ter težko čakali uro, ko bomo lahko odigrali predstavo.

Vsi, ki ste se kdaj preizkusili v igranju, veste, da je to zahtevno početje že na znanem odru in v znanih okoliščinah. Tokrat pa so igralci prišli v popolnoma neznan prostor, kjer so imeli le 15 minut za ogled odra, zakulisja, prenos scene in pripravo na predstavo. In še enkrat – opravili nalogo in zadolžitve kot profesionalci. Naša predstava je bila zadnja predstava tega dne, sledile so podelitve plaket, ki smo jih težko pričakovali. Končno je moderatorka poklicala na oder mentorico skupine, ki sem v imenu skupine prejela zlato državno plaketo.

V veliko čast in veselje mi je, da sem lahko delala s tako izjemnimi mladimi ljudmi. Vsak od njih je doprinesel predstavi nepogrešljiv delček sebe – in prav to je naredilo celotno zgodbo resnično, prepričljivo, ganljivo, odkrito in katarzično.

Izjemni so bili vsi – kreatorja scene – učitelja Urška Bergant in Matej Kastelic, oblikovalka luči Naja Milivojević, oblikovalka zvoka Tajda Godec in seveda igralci Tinkara Repovž, Maja Mehle, Tim Andrejaš, Neja Knez, Ema Lacmanovič, Taja Rozman, Lina Legan, Filip Smrečnik, Iva Perme, Meta Zaletelj, Dan Romih, Miša Mehle, Ajda Zajec in Žan Dežman.

Vsem skupaj želim še veliko krasnih ur, preživetih na odru.

                                       Vtise sem zbrala:

 mentorica skupine Mateja Zupančič

(Skupno 458 obiskov, današnjih obiskov 1)