V času Covid izmenjave se morda zdi, da je naša izmenjava malo zaspala, pa temu ni tako. Še vedno smo v stiku in še vedno vzdržujemo stike.
V šolskem letu 2019/20 je potovanje odpadlo, ostale pa so prijateljske vezi na daljavo.  šolskem letu 2020/21 pa verjamemo, da nam bo morda uspelo tudi več.

To obdobje, ko čakamo, da se svet spet vrne v normalo, pa ustvarjamo na daljavo (tako kot ves svet) in naših izdelkov, ugotovitev, povezav sploh ni  tako malo.

Izmenjavamo si pisma, razna darilca, istočasno pa učitelja načrtujeva različne teme ob katerih učenci ustvarjajo in širijo svoje znanje izven meja našega mesta in naše dežele. Večkrat smo se srečali tudi preko video konferenc iz razreda in si izmenjali izkušnje ter znanja, si pomahali in se razveselili vrstnikov na drugi strani ekrana.

Vse naše izdelke beležimo in dajemo na spletno stran obeh šol in tam vas vabimo, da si preberete še kaj več.

Za zaključek koledarskega leta 2021 pa so sodelujoči učitelji sooblikovali tudi Zbornik ob 10. obletnici naše izmenjave. Ta zbornik bo v novem letu objavljen tudi na spletu, seveda pa si ga boste lahko ogledali tudi v knjižnici v pravi knjižni obliki.

Vsi strokovni delavci, ki soustvarjamo to zgodbo že toliko let, smo veseli, zadovoljni in ponosni na delo svojih učencev, sodelavcev in sodelovanja še mnogih drugih brez katerih te izmenjave ne bi bilo.

Ponovno povabljeni tudi k ogledu spletne strani – https://sites.google.com/view/richard-brinje-exchange/home

Vabimo vas tudi k branju članka ob 10. Obletnici izmenjave:

IZDAJA ZBORNIKA OB DESETI  OBLETNICI IZMENJAVE S FRANCIJO

Izmenjava med OŠ Brinje Grosuplje in College Ennemond Richard še vedno živi, četudi jo je Covid-19 malo zaustavil. Vendar se ne damo in vztrajamo »na daljavo«, preko videokonferenc, dopolnjujemo našo spletno stran in si izmenjujemo pisma. V tem mesecu so na vrsti novoletne čestitke. Učenci so tudi letos dobili svojega francoskega dopisovalca in mnogi med njimi so že vzpostavili pravo prijateljstvo, četudi samo »na daljavo«. Načrtujemo tudi obisk Francozov v mesecu marcu 2022 in naše potovanje v St. Chamond v mesecu maju 2022. Močno upamo, da nas tokrat nič ne ustavi, saj si tako učenci kot učitelji zelo želimo stare »normalnosti«.

Leto 2021 je že deseto leto prijateljevanja med obema šolama, med mnogimi učenci, ki so navezali stike vsaj za eno leto. Med njimi so mnogi, ki prijateljstva vzdržujejo tudi več let in se obiščejo tudi še po izteku konkretnega leta izmenjave. V letošnjem letu sva se učitelja, ki vodiva izmenjavo (g. Bernard Gessen v Franciji) odločila, da zbereva misli in vsebine in iz njih oblikujeva zbornik v knjižni obliki. Zbornik Izmenjave bo izdala OŠ Brinje Grosuplje, v novem letu pa bo dostopen tudi v mestni knjižnici Grosuplje.

Namen zbornika je, da se spomnimo ljudi, učencev, učiteljev, zunanjih sodelavcev ter ciljev, ki smo jih dosegli v 10 letih naše izmenjave in da spomnimo tudi lokalno okolje, da naša Izmenjava še vedno živi. Naš načrt je, da z njo nadaljujemo. Ob tej priložnosti pa naj se ponovno zahvalim vodstvu šole, sodelavcem, vsem družinam gostiteljicam, mnogim zunanjim sodelavcem, občini in lokalnemu okolju, ki so nam v teh desetih letih izkazovali podporo na mnogo različnih načinov. Priporočamo se seveda tudi v prihodnje in si želimo še mnogo zadovoljnih generacij učencev, ki bodo svoje prijateljske vezi spletli s francoskimi vrstniki.

zapisala: Sabina Kavšek, vodja izmenjave na OŠ Brinje Grosuplje

(Skupno 194 obiskov, današnjih obiskov 1)