Petek, 29.3.

Zjutraj smo naredili analizo našega dela in dobili nekaj praktičnih nasvetov za izboljšanje izdelkov. Ravnateljica šole se je skupaj z učitelji poslovila od nas in nam zaželela varno pot domov. Zahvalili smo se jim za gostoljubnost in organizacijo srečanja. Odpravili smo se na ogled proizvodnje parfuma Acqua di Elba ter nakupili še zadnje spominke za naše domače. Popoldne smo učitelji preživeli na seminarju, učenci pa z družinami. Po pozni večerji smo se poslovili od gostiteljev polni prijetnih vtisov. Jutri se vračamo domov!

Četrtek, 28. 3. 2019

Današnji dan je bil namenjen spoznavanju kulturne dediščine otoka Elba. Zjutraj smo se odpravili proti Rio Marinu in si ogledali muzej mineralov. Kraj je namreč znan po najrazličnejših mineralih, po enem izmed njih ima otok tudi ime. Peš smo se podali na pot proti rudniku. Pričakovali smo rove, vendar smo bili presenečeni. Opuščeni rudnik je namreč na površju, zato smo se lahko sami preizkusili v vlogi rudarjev. Bili smo zelo uspešni in na poti nazaj so bili naši žepi polni novo izkopanih mineralov, predvsem pirita in hematita, ki sta nas s svojimi bleščečim videzom povsem očarala. Starši gostiteljev iz Ria Marina so za nas pripravili okusno kosilo. Popoldne smo imeli čas za druženje. Nekateri so igrali nogomet, drugi pa smo se posladkali s sladoledom. Minerali so nas navdušili, zato smo jih nekaj kupili za spomin. Zadovoljni z dogodivščinami tega dne smo se odpravili nazaj k družinam.

 

Sreda, 27. 3. 2019

Dan smo preživeli na ovčji farmi in ob obali. Ogledali smo si proizvodnjo sira in volne. Bilo je prijetno toplo, zato smo se malo namočili v morju.

Torek, 26. 3. 2019

Jutro smo pričeli s predavanjem uspešnega italijanskega podjetnika, ustanovitelja in lastnika zelo uspešne in prepoznavne znamke ur Locman. Povedal nam je svojo zgodbo o uspehu, v kateri je poudaril, da za uspeh potrebujemo trdo delo in sanje. Nato smo nadaljevali s predstavitvijo naših izdelkov in katalogov kulturne dediščine. Dekleta so predstavila medeno milo, balzam za ustnice in medobone. Udeležence smo presenetili z degustacijo kranjske klobase in tolminskega sira. Učence smo obdarili z medoboni, učitelje pa z doma narejenim teranovim likerjem. Fantje so predstavili finančni plan in rezultate tržne raziskave. Po okusnem kosilu v zelo glasni jedilnici smo se vrnili v učilnico in ponovno pričeli z delom. Učenci so izpolnjevali vprašalnik, s pomočjo katerega smo ovrednotili naše izdelke. Po predstavitvi ugotovitev smo se dogovorili, da bomo oblikovali predloge za izboljšanje izdelkov. Učenci so po napornem dnevu z veseljem odšli k družinam, učitelji pa na ogled proizvodnje podjetja ur Locman v Marino di Campo.

Ponedeljek, 25. 3. 2019

Prebudili smo se v sončno jutro. Nekateri so zgodaj odšli v šolo in spremljali pouk, drugi smo tja prišli malo pozneje. Najprej so nas s petjem in plesom pozdravili učenci nižje stopnje, nato pa so nas z odlično odigranimi in zapetimi sodobnimi skladbami  presenetili starejši učenci. V manjših skupinah smo si ogledali šolo, športno dvorano in glavni trg Porta Azzura. Po okusnem kosilu smo začeli z delavnicami. Predstavili smo reklame vseh treh držav in jih ovrednotili. Sledila je matematična delavnica, na kateri smo računali, koliko stane tradicionalni italijanski zajtrk. Za prijatelje z Norveške smo evre pretvarjali v norveške krone. Okoli 17. ure so po učence prišli starši in jih odpeljali domov. Zvečer pa smo se vsi skupaj dobili na družabnem večeru.

Nedelja, 24. 3. 2019

Na nedeljsko sončno jutro smo se Ajda, Lina, Miša, Žan, Jure in Žiga skupaj z učiteljicama Majdo in Eriko odpravili na prvi mednarodni obisk v okviru Erasmus projekta M@kers. Naš končni cilj je bil italijanski otok Elba. Pot s kombijem nam je do pristanišča Piombino vzela več kot sedem ur. Nato smo tekli na trajekt za Portoferrario in ga uspeli uloviti v zadnji minuti. To pa je bil tudi najbolj adrenalinski del našega potovanja, saj je vse ostalo potekalo umirjeno in po načrtu. Ob izkrcanju so nas pričakali nasmejani gostitelji z napisom Welcome to Elba. Seznanitev je bila prisrčna, hitra in učinkovita. Učenci so odšli vsak s svojim gostiteljem novim dogodivščinam naproti.

 

(Skupno 739 obiskov, današnjih obiskov 1)