Tudi letos so mladi pisatelji in pesniki OŠ Brinje Grosuplje sodelovali na literarnem natečaju ‘Smej se’, ki ga je že šesto leto organizirala Slovenska karitas.
Z ozaveščanjem o težavah in nesrečah, ki jih povzroča prekomerno uživanje alkohola, organizatorji navdušujejo mlade za aktivno, veselo in zdravo življenje. Mladi umetniki so sodelovali s pesmimi, stripi, zgodbami, celo posnetki in animacijami ter slikami. Natečaj uokvirja postna akcija Slovenske karitas ’40 dni brez alkohola’ v sodelovanju z Agencijo za varnost v prometu ter Zavodom Med.Over.net. Sodelovalo je kar 172 mladih iz vse države – učencev in dijakov slovenskih osnovnih in srednjih šol.
Osemnajstega maja 2022 je potekala podelitev nagrad najboljšim – preko ‘zoom’ povezave. Z veseljem smo se je udeležili nagrajenci in mentorji ter uživali v prebranih odlomkih nagrajenih del. Petnajst najboljših v državi je prejelo tudi bogate praktične nagrade, predvsem pa srčno priznanje za svoje literarno ustvarjanje. Mlade so pozdravili predstavniki organizatorjev natečaja – Andreja Verovšek z Zavoda Med.Over.net, Mateja Markl z Agencije za varnost v prometu, Jana Flajs s Slovenske karitas, zbrane pa je nagovoril Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas. S humornim nagovorom je srečanje začinil Aleš Novak.
Učenka 7. c OŠ Brinje Grosuplje, Tara Raišić, je s svojo pretresljivo zgodbo družine, ki jo posledice zlorabe alkohola pahnejo v obup in izgubo mame, orisala osamo najstnice, ki pri očetu, uničenim od težke preizkušnje in alkohola, ne najde ne ljubezni ne razumevanja. Komaj porajajoča se naklonjenost med mlado deklico in sošolcem se zdi, da nima prihodnosti … . A ko je zgodba najtežja, se pokaže tudi žarek upanja. Tarina zgodba je bila nagrajena v kategoriji od 5. do 10. mesta.
Literarna ustvarjalka Sara Špelec je v sklepnem nagovoru osvetlila neverjetno mladostno energijo mladih ustvarjalcev. In jim položila na srce tisto, kar vsem sporočamo starši, učitelji, mentorji – berite, iščite navdihe, ustvarjajte in pokažite svetu svoje talente. In to je Tari uspelo že drugič! Iskreno ji čestitamo in se že veselimo novih zgodb! Čestitke tudi vsem ostalim učencem, ki ste svojimi prispevki sodelovali na letošnjem natečaju.

mentorica Maja Zajc Kalar

(Skupno 90 obiskov, današnjih obiskov 1)