Moj dan knjige v korona času

Vem, kaj je ZOOM in TEAMS. Vem, kako se naredi spletni kviz ali preverjanje. Vem, da je webinar web seminar in da so vse tri besede tujke. Vem, kaj je padlet in socrative in kaj je 1ka in kaj so liveworksheets in eReaders.

Vem, da vem zelo veliko!

Ničesar od tega ni poznal Shakespeare! Verjetno je moral zato, ubogi revež, sam ‘izumiti’ skoraj dva tisoč novih besed, ki so obogatile angleščino. In kako je mogel brez facebooka, linkedina in twitterja Andersen napisati najlepšo in najbolj pretresljivo pravljico na svetu? Deklico z vžigalicami? Malce pred tem sta učena brata Grimm zbrala nešteto nemških zgodb in pripovedk in dala svetu knjigo, v kateri volk poje babico, pa sedem – ne, šest kozličkov, hudobna čarovnica bi pojedla kar Janka, mladenke pa spijo sto let ali pa pobegnejo k palčkom! Napeto, bolj kot vsak kriminalni roman.

Ampak, ampak … če bi nekoč, pred mnogimi leti, ne prebrala vseh pravljic in zgodb in kasneje Poezij in dram in romanov  – potem bi ne poznala tistega lepega vonja knjig! Zamudila bi poletne deževne popoldneve na kavču s čokolado in knjigo. Ne bi poznala branja z lučko ob polnoči, na skrivaj, v svoji sobi.

Vem, kaj je knjiga! Vem, da je svetovni dan knjige praznik tudi vseh padletov in webinarjev in zoomov – brez besede, bi ne bilo ničesar! In brez lepe slovenščine tudi ne! Vse najboljše, draga knjiga, ob tvojem svetovnem prazniku!

 

KNJIŽNA PREDSTAVA

Mimo gledalcev lete grdi rački

in tik za njimi zasikajo zmaji,

ne eden, kar trije obuti mački,

vsi so na odru – vsi so na vaji.

Otok zakladov so našli pirati,

zakleta princeska odpira oči.

Trije prašički so skriti za vrati,

vroča se kaša iz lončka kadi.

Tudi v parterju nastala je gneča;

pesniki z rimami, pisci s peresi,

z vsakim nastopom napetost se veča.

Sam režiser je tam ob zavesi!

Lepa predstava, hvala ti Trubar,

za prve črke in prve strani!

Zrasle so v knjige in zgodbe ljudi,

zrasle iz preteklosti, ki prihodnost uči.

                                                   M. Z. K

Hvala vsem družinam, ki ste poslale fotografije vašega dogodka, Noč s knjigo! 

(Skupno 162 obiskov, današnjih obiskov 1)