V ponedeljek, 21. marca zvečer smo Brinjci nestrpno pričakali avtobus, ki je bil kar dolgo na poti, da je prevozil skoraj 1000 kilometrov, razdaljo, ki loči mesti Grosuplje in St. Chamond. Iz avtobusa je izstopilo 30 malo negotovih najstnikov in 4 učitelji. Ker je bil že večer, so učenci poiskali vsak svojega dopisovalca in se odpravili v družine naših učencev.

Teden smo učitelji načrtovali kar nekaj časa ter na koncu ugotovili, da nam je ponovno uspelo, saj je bil teden poln aktivnosti, ki je povezal 30 družin, 60 najstnikov, 8 učiteljev in še in še. Medkulturnost in povezovanje z drugimi deželami in državami je dragocena izkušnja, ki pa ne prinese samo lepih izkušenj, ampak tudi kakšno malo težjo preizkušnjo. Mnogi učenci so bili prvič v tujini, kjer jim je bilo tudi sporazumevanje izredno težko, saj je bil jezik pogovora lahko predvsem angleščina, pa še te nekateri pač ne obvladajo in bodimo iskreni, govoriti v tujem jeziku pač ni tako enostavno, še posebej za najstnika. Res pa je, da je gospod google pogosto zelo dobra pomoč.

Aktivnosti tega tedna so bile osnovane ne letošnji temi, ki je bila »biodiverziteta« in učenci so že od septembra raziskovali in oblikovali različne naloge na teme, ki so povezane z naravo in živimi bitji. S tem so bile povezane predstavitve, ki so jih sooblikovali slovenski in francoski učenci, darila, ki so si jih izmenjali (razglednice iz semen in panjske končnice) ter tudi darila, ki smo si jih izmenjale šole (velik hotel za insekte ter lesena deska z vgraviranim prenovljenim logom naše izmenjave).

Urnik tedna ob obisku Francozov v Grosuplju je potekal takole:

Ponedeljek – zvečer prihod v Grosuplje in namestitev po družinah.

Torek – francoski učenci v parih predstavijo svoje mesto, svojo šolo in svoj jezik našim učencem v razredih, popoldne pa v manjših skupinah poteka orientacija po Ljubljani, z ogledom vseh glavnih znamenitosti.

Sreda  – izlet na Primorsko, v čudoviti Piran, na poti nazaj pa še ogled Predjamskega gradu.

Četrtek  – izlet na Gorenjsko, ogled muzeja v Radovljici, kremšnita na Bledu in ogled prekrasnega Bleda iz Ojstrice.

Petek – ogled Križne jame v škornjih in z lučkami, popoldne pa pestro dogajanje ob izvedbi delavnic učiteljev naše šole. Pripravili so jih kar 6 in vsak učenec je bil na dveh (kuhanje, prijateljstvo, gledališče, geografija, origami in film so prepletali različne vidike biodiverzitete).

Sobota je bila do večernega odhoda Francozov nazaj v Francijo prepuščena organizaciji posameznih družin. Učitelji smo se odločili, da našim kolegom iz Francije letos pobliže pokažemo Novo mesto in reko Krko z okolico. Grosupeljčani smo se ob 7h zvečer zbrali na parkirišču za šolo in mnogi v solzah spremljali odhod avtobusa, ki je glasno trobil v pozdrav. Francozi so bili več kot navdušeni nad lepotami naše dežele in še bolj nad gostoljubnostjo naših družin, saj so se vsi zopet izkazali nadpovprečno. Hvala vam starši!!   

Teden od 21. do 26. marca je bil zagotovo naporen, saj biti dober gostitelj vseeno ni ležanje na kavču, vendar pa so se v naših srcih vzpostavljale povezave, ki bodo ostale za vedno. Tiste bolj grenke bomo pozabili, ostali pa bodo tisti lepi spomini in odštevanje do maja, ko bodo naši učenci potovali v St. Chamond, da svoja prijateljstva nadgradijo še po francosko.

Naša povezava med šolama letos poteka že 10. leto in to ni malo. V ta namen smo letos tudi izdali Zbornik. Do meseca maja, ko Brinjci potujejo v Francijo, pa bo zagotovo nastalo še kaj.

Še več kot besede, pa zagotovo povedo slike 😊.

Zapisala: Sabina Kavšek, koordinatorica projekta

(Skupno 247 obiskov, današnjih obiskov 1)