Odgovorno s hrano! (We Eat Responsibly!) je mednarodni projekt, v katerem poleg slovenskih ekošol sodelujejo tudi ekošole iz osmih partnerskih držav: Bolgarije, Češke, Hrvaške, Latvije, Malte, Poljske, Romunije in Slovaške.

Namen projekta je predvsem seznanitev učencev (in tudi staršev) s pomenom kupovanja lokalne in sezonske hrane ter vključevanje le-te v jedilnik in spoznavanje prehranjevalnih navad na našem področju.

Naša šola v projektu sodeluje že drugo šolsko leto. V okviru projekta smo z učenci pripravili dve Eko tržnici, raziskovali smo prehranjevalne navade učencev ter na športnem dnevu pokukali v nahrbtnike otrok. Šokantni so bili rezultati, da velika večina otrok od doma na dan dejavnosti prinese nezdravo hrano in pijačo. Le redkokdo pa ima s seboj zdrav prigrizek ali sadje. Ker smo bili nad rezultati ankete presenečeni, smo se odločili, da posnamemo kratek video, ki bo učencem predstavil, kaj vse se skriva v njihovih nahrbtnikih, kaj je palmovo olje, kje se palmovo olje proizvaja, kako palmovo olje vpliva na naše okolje ter ponudil rešitve, kako nezdrave prigrizke zamenjati za zdrave.

Nastali video smo nato predstavili našim učencem na oddelčnih skupnostih, ogledali pa ste si ga lahko tudi obiskovalci naše spletne strani.

Video nam je prinesel nagrado, in sicer bon podjetja Merkur v vrednosti 40 eur, ki nam ga je 15. 1. 2018 ob svojem obisku naše šole izročil nacionalni koordinator programa Ekošola mag. Gregor Cerar. Ob tem si je g. Cerar z zanimanjem ogledal našo šolo, eko kotičke ter naše eko delovanje. Z videnim je bil zelo zadovoljen.

(Skupno 625 obiskov, današnjih obiskov 1)