Popotnik, ki ga vodi pot iz Grosuplja na Polico in naprej na Peč, ne more uiti najlepšemu pogledu. Na vzpetini ga pozdravlja nova Podružnična osnovna šola Polica.

Po skoraj dveh desetletjih prizadevanj iniciativnega odbora, vodstva šole, vodje POŠ Polica in nekaterih zelo prizadevnih krajanov, je županu občine Grosuplje in občinskemu vodstvu uspelo z lastnimi sredstvi zgraditi najlepšo šolo v občini.

S položitvijo temeljnega kamna je šola rasla pred očmi otrok, krajanov, učiteljev ter budnim očesom direktorja občinske uprave mag. Dušana Hočevarja.

Navdušeno smo spremljali marljive delavce pri gradnji. Ko pa so šolo začeli opremljati in vanjo vnašati barve, je za nas postala čarobna. Prostorne učilnice in čudovita knjižnica s pogledi na neokrnjeno naravo, prostorni hodniki, moderna garderoba in jedilnica navdušujejo učence, delavce šole in obiskovalce. In končno je tu tudi težko pričakovana sodobno opremljena telovadnica.

Vsako leto je prvi šolski dan za učence in učitelje nekaj posebnega in vznemirljivega, letošnjega ne bomo pozabili nikoli.

1. september 2017 je bil za šolo Polica in krajevno skupnost zgodovinski dan – otvoritev nove šole.

Otvoritev je potekala v novi telovadnici. Kljub njeni velikosti, je bila premajhna za vse obiskovalce.  Čarobne trenutke so z nami delili  predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor, poslanec Državnega zbora Republike Slovenije mag. Andrej Šircelj, župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, ravnateljica OŠ Brinje Grosuplje ga. Natalija Kotar, nekdanja dolgoletna ravnateljica ga. Irena Kogovšek, številni  gostje, bivši in sedanji učitelji, učenci, starši, krajani  in prijatelji šole.

V kulturnem programu z naslovom »NAJ NAŠA BO MEJA NEBO« so nastopili sproščeni in nasmejani učenci šole. Otroški pevski zbor je navdušil s Klobučki sreče, deklice so nas očarale s svojim ritmičnim nastopom z obroči, žogami in trakovi, bivši učenec Jurij Smrečnik je občuteno zaigral na saksofon. Gledališka skupina ga. Lare Romih z igrico Sedem Sneguljčic in palček nam je sporočila, da so vrata šole na Polici vedno vsakomur odprta. Igralci in ostalimi učenci so prireditev zaključili s šolsko himno, ki  je navdušila vse prisotne. Napisal in uglasbil jo je g. Boštjan Romih. Gost na prireditvi je bil priznani operni pevec g. Marko Fink. Prireditev sta odlično vodila učenca Hana Velkovrh Gajšek in Maj Šeme.

Nagovori župana dr. Petra Verliča, vodje šole Marije Podvršič, predsednika KS Mitja Gioahina so dali vedeti, da je bil boj za novo šolo dolgotrajen in težak, vendar  uspešen.  Predsednik države Borut Pahor je vsem navzočim ob odprtju nove POŠ Polica voščil lepo popoldne in dejal, da bodo z odprtjem nove šole učenci in učenke dobili nova znanja in spoznanja ter postali še bolj pogumni, samozavestni in ustvarjalni.

Po končani prireditvi in prerezu traku so si navzoči ogledali nove šolske prostore, foto in likovno galerijo, ter projekcije šolskih projektov in projekcijo donatorjev. Gospod Borut Pahor pa se je vpisal v občinsko knjigo.

Sledilo je nepozabno druženje na šolski ploščadi. Starši so spekli  kruh in slastno pecivo, g. Franci Skubic pa je poskrbel za ostale kulinarične dobrote, ki se jim nihče ni mogel upreti.

Med druženjem so se slišale frajtonarice, na katere so igrali Klemen Skubic, Maj Šeme in Žan Travnik. Zvočno kuliso so bogatile pesmi, ki so jih ob igranju kitare Mojce Zajc prepevali učitelji šole Polica in seveda starši, ki so se pridružili, ker jih pesem ni pustila ravnodušne. Med množico ljudi je bilo čutiti zadovoljstvo, veselje in navdušenje  ob odprtju nove šole.

Otvoritev šole je bila res veličastna, polna čustev in energije. V novi telovadnici se je čutilo, da smo vsi pozabili na tegobe dolgoletnega nastajanja šole in smo se raje veselil povezanosti, optimizma in pozitivne energije, ki nas je povezala in poenotila, šolarjem, staršem in učiteljem na Polici pa vlila dobre volje za novo šolsko leto. (dr. Peter Verlič  – Nova24TV)

Sama te magične pravljice še ne dojemam v celoti. Še vedno se mi zdi le kot odsev nečesa neresničnega. Privajam se na mnoge ugodnosti, ki jih v tridesetih letih poučevanja na stari šoli nisem bila deležna. Čas gre naprej, spomini na slavnostni dogodek bodo ostali globoko v srcu. Za vedno. Nima vsak te sreče, da je lahko del prečudovite poliške pravljice. Jaz jo imam in sem nepopisno srečna. (Ksenija Kovačec Marin)

Vesela in srečna sem. Verjamem, da bo moderna šola s sodobnimi pogoji za izvajanje vzgojno-izobraževalnega dela korenito spremenila delovne pogoje in prinesla delavcem in učencem nov zagon, s tem pa učencem še bolj na široko odprla vrata v svet. Vendar upam in želim, da bo ohranila vse, kar je bilo dobrega v naši stari šoli! Naklonjenost, znanje, kulturo srca, ustvarjalnost, predvsem pa poučevanje s srcem. Naj bo nova šola prijeten dom generacijam, ki prihajajo, in dobra sooblikovalka kvalitetnejše skupnosti. (Marija Podvršič)

Iskreno se zahvaljujem vsem, ki so zaslužni za novo šolo. Tu se imam lepo. Imamo veliko telovadnico in res veliko prostora. Tudi garderobne omarice imamo. Nova šola je res zakon! (Filip Smrečnik)

Zelo sem hvaležna vsem, ki so pomagali pri gradnji nove šole. V njej se počutim super! (Ema Meden)

Zahvaljujem se vam za novo šolo na Polici. Zelo smo veseli, kajti stara šola je bila res zelo stara in utrujena. V tej šoli je res super, kajti imamo veliko telovadnico in jedilnico. (Olja Pekol)j

Zahvaljujem se vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri gradnji nove šole. Super je! Jedilnica je zelo lepa in velika. Ker rada jem, je to moj najljubši prostor. Tudi telovadnica je zelo velika in v njej zelo rada telovadim. (Tajda Godec)

Zahvaljujem se občini Grosuplje, da so nam pripravili tako veliko in lepo šolo. Tu se imamo zelo dobro. Hvala za vse, župan dr. Peter Verlič. (Luka Pajenk)

Uh, ti delavci, kako sem jim hvaležen, saj so zgradili pravo palačo. Hvala, gospod župan, za boljše pogoje, ki smo jih dobili. Tu res uživam, saj je pravi raj. Vse je bolj napredno, to pa je res zakon. (Tim Andrejaš)

V novi šoli nam je lepo!

hvaležni učenci in delavci šole Polica

 

Himna in znak Podružnične osnovne šole Polica

(Skupno 1.061 obiskov, današnjih obiskov 1)