V četrtek 22.11.2018 smo imeli tiskarsko delavnico. Obiskala sta nas gospod Marko in gospa Maja in nam povedala nekaj o tiskanju, saj sta po poklicu tiskarja. Izvedeli smo, da je samoglasnikov več in da so zloženi po prostorčkih v predalu.

Imeli smo naslednje dejavnosti: izdelava papirja, tiskanje imena, izrezovanje inicialke, pogovor o tiskanju in tiskanje slike iz črk.

Pri tiskanju imena smo ugotovili, da moramo črke imena obrniti drugače, saj so se črke natisnile zrcalno.

Pri rezanju inicialke smo v ploščico izrezali svojo začetnico imena, nato smo jo s tiskarskim strojem odtisnili na papir. Pri izrezovanju smo morali biti pozorni, da se ne poškodujemo, saj so bili pripomočki zelo ostri.

Pri izdelavi papirja smo imeli neko veliko posodo, v kateri je bila voda zmešana z  vato. V njo smo dali  cedilo in ga potegnili ven. Dobili smo vato, ki je bila mokra. Pustili smo jo, da voda iz nje odteče in jo nato položili na krpo. Ko se je posušila, je iz nje nastal papir.

Na koncu smo tiskali slike iz črk in znakov. Znake smo zložili na mizo v poljubno obliko in nato smo samolepilni papir položili na zložene črke in znake. Tako pripravljeno zloženko smo spustili skozi valje tiskarskega stroja. Dobili smo lep odtis.

(Skupno 93 obiskov, današnjih obiskov 1)