Danes, 14. 3., slavi znamenito matematično število π. Zakaj ravno danes? Njegov začetek gre takole: 3,14 …, kar je angleški zapis za 14. marec.

Kljub stavki praznovanja nikakor ne bomo izpustili. Nasprotno, zabava se je začela že včeraj in bo trajala do vključno 15. 3. Dogodke bomo na tem mestu objavljali sproti, tako da predlagamo, da ves čas sledite, kaj zanimivega se dogaja.

Vsem želimo čudovit, iracionalen dan števila π!

π-jevo mesto na OŠ Brinje Grosuplje

 

π-jeva pesem

Če decimalke števila pi spremenimo v tone (c = 1, d = 2, e = 3, …), dobimo zanimivo melodijo, ki so se jo naučili igrati tudi naši osmošolci.

 

Aktivni odmor – recitacija decimalk števila π

Najbolj pogumni učenci so se spopadli v recitiranju tega skrivnostnega in brezkončnega števila.

Zmagovalka tekmovanja je bila Neli Mehle, ki je pravilno povedala 100 decimalk števila π! 2. mesto so si delili učenci David Ivan, Pino Lamovšek, Franja Repovž in Anže Muhič. Vsi so pravilno in suvereno povedali prvih 65 decimalk števila pi.

Čestitke tudi vsem ostalim učencem, ki so se naučili dovolj decimalk, da so prejeli πškot,  πjačo ali celo πco.

π-jev labirint

Učilnica se je za prvi dve uri prelevila v π-jev labirint. Plazili smo se po rovih, vmes premagovali ovire in ob vsem tem iskali decimalke števila π. Bilo je zelo zabavno!

 

Grafična upodobitev števila π

Ste vedeli, da lahko število π celo narišemo? O, seveda, in to na različne načine. Za začetek vam predstavljamo le enega …

 

Soba pobega

Najbolj pogumni učenci 8. razreda so se podali v sobo pobega in se uspeli tudi rešiti. Najboljši so ven prišli v nekaj minutah! Večina pa je bila zaprta malo manj kot eno šolsko uro. Ekskluzivno predstavljamo nekaj utrinkov iz sobe pobega.

 

Likovno ustvarjanje na temo π

 

Peka π-jevih sladic

Člani kuharske delavnice so se zelo zabavali, medtem ko so ustvarjali prave mojstrovine.

Celo telovadili smo po  π-jevsko!

Poglejte, kako dobro nam je šlo.

Pisali smo π-jeve zgodbe

Dan π so proslavili tudi učenci OŠPP

Za začetek so učenci poslušali pesem o številu π in si skušali zapomniti vsaj nekaj njegovih decimalk, ampak to ni tako lahko…

Zato so se raje lotili sestavljanja barvne »kače«. Pozorno so sledili decimalkam, zapisanim na listu, si po svoje izbirali barve in snuli perlice na vrvico.

Potem je bila na vrsti ura slovenščine. Učenci so število π opremili z različnimi vzorci in tako urili  grafomotoriko.

Kot pa se za vse pomembne stvari in dogodke spodobi, so zapisali še krajšo pesem z akrostihom. Bravo, učenci OŠPP!

 

(Skupno 1.256 obiskov, današnjih obiskov 1)