V torek, 22. 9., in sredo, 23. 9., so devetošolci v dveh skupinah odšli na dan dejavnosti v Park vojaške zgodovine v Pivki. Učenci so imeli različna pričakovanja, saj je za mnoge vojska nekaj, kar vidijo le v filmih, bojevanje pa je del računalniških iger. A v muzeju nas je čakalo prijetno presenečenje, saj smo imeli priložnost od blizu videti vojaška vozila in opremo, letala in helikopter, zbirke orožja, vodič pa nas je na zelo zanimiv način in s primeri podrobno in ob eksponatih vodil skozi zgodovino vojskovanja na Slovenskem in na tem delu Evrope, nato pa še skozi zgodbo osamosvojitve Republike Slovenije.

V torek je bilo vreme sončno, zato smo se podali tudi na hrib Primož, kjer smo se smeli sprehoditi skozi podzemni kompleks bunkerjev, videli kazamato in druge ostanke alpskega zidu, ki je varoval mejo med Avstro-Ogrsko in Italijo v začetku 20. stoletja.

Druga skupina v torek je imela slabše vreme, a zato ni bil dan nič manj zanimiv. Ker bi bil pohod na Primož prenevaren zaradi spolzke poti, smo  ga zamenjali s spoznavanjem zgodbe o osamosvojitvi Slovenije, vodič pa nas je peljal v garaže, kjer so učenci smeli splezati na tank.

Dan dejavnosti je bil poln zanimivih dogodkov in spoznanj o zgodovini države in naroda. Prav je, da vemo, kako se je pisala zgodovina naroda in prav je, da smo ponosni na to, kar so naši predniki dosegli – Park vojaške zgodovine v Pivki to prikaže na izvrsten način.

(Skupno 205 obiskov, današnjih obiskov 1)