Petek. Z grenkim priokusom smo zjutraj pospravili sobe in spakirali prtljago. Sledilo je spoznavno srečanje s potočnimi živalicami: postranicami, vrbnicami in muhami enodnevnicami. Ogledali smo si njihovo gibanje v vodi in zgradbo telesa. Pod elektronsko lupo smo še pobližje spoznali njihove posebnosti. Nekateri smo tudi prvič mikroskopirali. In veste kaj? Prava harmonija za oči. Čudili smo se neverjetni zgradbi notranjosti živalic, ki je s prostim očesom ne moremo videti. Za urejenost sob, sodelovanje in pridnost smo dobili tudi pisna priznanja. Prav tako sta nas zelo pohvalili tudi učiteljici Tjaša in Maša, ker smo bili pridni, radovedni in otroško igrivi. Polni novih spoznanj in vtisov smo se odpravili še na težko pričakovano kosilo. Hvaležni za čudovite tri dni bivanja v okolju prelepe narave, smo se odpravili proti domu, kjer so nas na parkirišču nasmejano pričakali naši starši. Priznamo, tudi sami smo jih bili zelo veseli. Povsod je lepo, a doma je najlepše.


Danes smo se prebudili v oblačen dan, vendar smo od samega navdušenja nad pričakovanjem adrenalinskega parka, odpihnili prav vse oblake. Kot levi smo se borili in preplezali še tako zahtevno prepreko v parku. Dokazali smo, da smo neustrašni. Polni adrenalina smo si nato umirili utrip z obiskom gozdne jase. Ko smo napolnili želodčke, smo se odpravili še na obisk ekološke kmetije. Pričakalo nas je ogromno domačih živali: pujski, krave, bik, goske, kokoške, puran, konji, koze, ovčke, osli in psi. Živali so nas toplo sprejele in uživale pod »čohanjem« naših rok. Seveda pa smo kmetu pomagali tudi pri kmetijskih opravilih kot so kidanje gnoja in nošenje sena. Dobro smo se odrezali, pa vendar smo priznali, da je delo kmeta zahtevno in bi se težko privadili nanj. Po sladki večerji smo imeli predstavitev skupin, ki živijo skupaj v sobah. Naša naloga je bila, da smo se predstavili s pesmijo, ki smo jo sami izbrali. Izbrali smo si pesmice Osliček gre v gozdiček, Banana in pa himno naše šole. Zažgali smo! Sledil je še disko ples v soju žarometov in hop-hop skok v posteljo, da se pripravimo še za zadnjo avanturo pred odhodom domov.


 

Bil je lep sončen dan, ko smo se odpravili proti Fari, ki leži ob prelepi reki Kolpi. Ko smo prispeli, so nas že pričakali prijazni učitelji iz doma. Pripravili so nam pravo dogodivščino preživetja v naravi. Na začetku smo se naučili, kako zakuriti ogenj, če pri sebi nimamo vžigalic. Nanosili smo veliko netiva, dračja in trsk ter s kresilom uspešno zanetili ogenj. Naučili smo se tudi postaviti šotor. Razdelili smo se po skupinah in nato sami zakurili majhna ognjišča. Ko so gorela, smo jih opazovali z iskrico v očeh… Postavili smo tudi svoje šotorske domove s tako imenovanim šivanjem vrvi. Polni novih doživetij smo se nato odpravili nazaj v dom, povečerjali, naredili obisk treh spomenikov in za konec obiskali še lončarja, ki nas je začaral s prelepimi lončarskimi izdelki. Zvečer pa smo se polni lepih vtisov, zazibali v sladki spanec.

(Skupno 699 obiskov, današnjih obiskov 2)