Že prejšnji teden smo začeli izvajati različne aktivnosti ob katerih smo se pogovarjali o pomenu našega maternega jezika in o pomenu učenja tujih jezikov. Danes so imeli dan dejavnosti učenci 7. razreda, ki so ugotavljali, da je jezik tudi kulturna dediščina. Spoznali so kaj to sploh je in raziskovali različne oblike kulturne dediščine po Sloveniji. Razmišljali so o različnih vprašanjih: Zakaj narod potrebuje svoj jezik? Kakšna je povezava med jezikom in kulturo? V kakšnih situacijah sploh uporabljamo jezike? Zakaj se učimo tujih jezikov?

Da smo res vse učence spomnili na dan jezikov so nam učenci 4.razreda pomagali popestriti aktivni odmor, kjer so predstavili besedo »hvala« v mnogih jezikih, učenke 7. razreda pa so govorile o praktičnih rabah jezika. Na zgornjem hodniku smo pripravili tudi razstavo naših razmišljanj.

Potem so bile tu še delavnice, kjer so učenci izdelovali pravo zgibanko za turiste, pa tista kjer so se pogovarjali o različnih igrah, ogromno novega pa so izvedeli o Grosuplju:

»Ker je letos Evropsko leto kulturne dediščine, smo najprej poudarili pomen vseh jezikov in ga umestili v angleški in nemški okvir. Že poskusi branja prvih nemških besed so bili uvod v zabavno nemško – angleško delavnico: ”Europäisches Kulturerbejahr 2018” in ”European Year of Cultural Heritage”. A pojem kulturne dediščine smo želeli uokviriti v naši občini, občini Grosuplje! In našli čudovite primere v čisto bližnji okolici ”Seittenhoff Brinje”, pa beli Weissenstein pod Boštanjem, primerjali Karstfeld in karst field na Radenskem polju, iskali a bee in die Biene v Šmarju – Sapu,  v dvorcu Praproče pa Louisa ali Lojzeta Adamiča izpred 120-ih let! Vse to in še kaj pa začeli v Gemeinde ali community Grosuplje in njenim grbom ter Magdalensko goro. In zdelali plakate,  ppt predstavitev in kviz o kulturni dediščini naše občine v nemščini!«

Lepo in ponosno uporabljajte svoj materni jezik, našo lepo slovenščino z njeno dvojino… istočasno pa se radi učite tujih jezikov – vztrajno, natančno in z mislijo, da več ko jezikov znaš, več veljaš.

Učiteljice slovenščine, angleščine in nemščine

(Skupno 258 obiskov, današnjih obiskov 1)