Osmi teden je bil pravljično obarvan. Učenci so poslušali sodobne pravljice, spoznavali njihove značilnosti ter načrtovali in napisali svojo pravljico. Nekatere si lahko preberete spodaj.

Miha in velikan

Pred leti je na Dolenjskem živel deček Miha. Star je bil 10 let. Živel je v manjši vasi. Vsi otroci so bili zelo nesrečni, ker jim je velikan vsako noč kradel igrače. Miha se je odločil, da bo poiskal velikana.

Med potjo je srečal zajca, ki se je ujel v past. Miha ga je rešil, v zameno pa mu je zajec povedal, kje je doma velikan. Miha je nadaljeval pot. Približno na polovici poti je zaslišal nežno vpitje. Bila je majhna mravlja, ki se je utapljala v veliki luži. Miha jo je ujel in položil na suho. Povedal ji je, da je namenjen k velikanu. Mravlja mu je svetovala, naj pred tem obišče čarovnico in jo prosi za pomoč. Miha je njen nasvet upošteval in šel do čarovnice. Ta mu je dala čarobno palico in z njo je Miha nadaljeval pot. Po dolgem času je končno prišel do velikanovega doma. Ko ga je zagledal pred hišo, je zamahnil s čarobno palico in velikan se je spremenil v ogromno skalo. Mihec je v njegovi hiši našel vse ukradene igrače in jih vzel s seboj.

Ko se je naslednji dan vrnil domov, je otrokom razdelil igrače. Od takrat naprej se otroci niso več bali za svoje igrače in spet so bili srečni.

Jure N.

Svetlikajoč kamen

Deklica na mogočnem hribu najde nenavadno svetlikajoč kamen. Kamen pobere in ga vstavi v žep. V trenutku se pričnejo dogajati čudne, nemogoče stvari.

Najprej deklica zasliši nenavaden glas. Iz žepa vzame kamen in si ga položi na dlani. V kamnu zagleda velikana, ki lovi zajca in mravljo. Bežita na vso moč, vendar ju velikan ujame in poje. Zajec in mravlja v sebi nosita grozljiv urok: tisti, ki ju poje, izgubi svojo magično moč.

Deklica začne močno jokati, saj magično moč sedaj prevzame čarovnica, ki poskuša pomagati velikanu. Urok ji da moč, da začara svet v pepel. Vse se spremeni v pepel, le svetlikajoči kamen ne.

Čez mnogo let se zgodi čudež, saj kamen ponovno oživi in se prične svetlikati. Grozljiv urok je izgubil svojo moč. Od tistega dne je na mogočnem hribu vse drugače. Zajec spet brezskrbno teka po travi, mravlja pa pleza po drevesu.

Neja Č. C.

Čarobni portal

V Šmarju pri Jelšah je živel deček Jani. Živel je v zelo stari hiši. Nove hiše pa si njihova družina ni mogla privoščiti. A vseeno je bil vesel in prijazen fant. Jani se je nekega dne odpravil na sprehod.

Na sprehodu je srečal čarovnico. Sicer naj bi bila njihova družinska prijateljica, ampak zmotilo ga je to, da je zbežala pred njim in da je imela neke papirje v roki. Vedel je namreč, da ne zna pisati, ne brati. Jani je naslednji dan, ko je ni bilo, smuknil v njen brlog. Tam  je našel zajčka, ki je znal govoriti. Povedal mu je, da je uročen sosed, ki ga že deset let pogrešajo. Rekel mu je, naj vzame stekleničko z mize in mu jo poda. Jani je zajčku podal stekleničko in zajček je popil tekočino iz stekleničke. Takoj  se je spremenil nazaj v soseda. Bil je zelo vesel.

Ker je bil spet človek, se mu je predstavil. Ime mu je bilo Lovro. Povedal  je, da čarovnica izkorišča velikana iz vzporedne dimenzije in ga nagovarja k hudobijam in mu govori, kako dober je v vsem. V resnici pa dela to samo zato, da bi celo mesto z njegovo pomočjo zasužnjila. Povedal mu je tudi, da danes pride velikan iz vzporedne dimenzije. Jani je  hitro  opozoril še celo mesto.

Eden od občanov je imel prijateljico mravljo, ki je pred leti  ponesreči padla v portal in se iz velikanke spremenila v mravljo. Tukaj je ostala, ker ji je bilo všeč življenje mravlje.  Zato je vedela, kako odpreti portal v drugo dimenzijo. Vsi so se prijeli za roke in govorili: Dri, odpri se. Dri je bila druga dimenzija.

In res, prišla sta velikan in čarovnica. Oba sta padla v drugo dimenzijo, kjer sta se zaradi hudobije spremenila v mravlji.

Celo mesto je bilo veselo. Občina je Janijevi družini podarila novo hišo. In v veselju je Jani živel naprej, njegova družina pa tudi.

Liza Z.

Juretove sanje

Nekoč je živel deček po imenu Jure. Za prijatelja in hišnega ljubljenčka je imel zajčka Pika.

Skupaj sta že nekaj dni opazovala čarovnico, ki je hodila mimo njune hiše. Naslednji dan sta ji začela slediti. Videla sta, da s čarobnim svinčnikom vabi mravlje iz njihovih domov. Ustavila se je pred brlogom, v katerem je domoval velikan, sestavljen iz drobnih mravljic. Tako sta se ga ustrašila, da sta jo hitro ucvrla domov.

Kar naenkrat pa sta se znašla v postelji, saj so bile vse samo sanje.

Mihej Š.

(Skupno 56 obiskov, današnjih obiskov 1)