V tednu od 20. 5. – 25. 5. se nas je 6 učencev šole s prilagojenim programom  skupaj z učenci večinske osnovne šole odpravili na izmenjavo v Francijo. Natančneje v Saint-Chamond, kjer smo obiskali svoje prijatelje iz šole Enemond Richard. Letošnja rdeča nit izmenjave je bila povezana s športom, saj so Francozi letošnji gostitelji olimpijskih iger. Tudi mi smo teden preživeli v športnem duhu.

Ponedeljek smo preživeli na avtobusu, a je pot polna radovednosti zelo hitro minila. Komaj smo čakali na naslednji dan.

V torek smo bili v njihovi šoli, kjer smo spoznali utrip njihove šole, sami pa smo se jim predstavili s predstavitvijo naše šole in našega mesta Grosuplje. Na popoldanskih delavnicah smo se naučili nekaj plesnih korakov uradnega plesa olimpijskih iger, pripravili zdrave čokoladne ploščice, risali portrete znanih športnikov, imeli foto delavnico, plezali…

Sredin dan smo izkoristili za obisk mesta Lyon, kjer smo prehodili ogromno stopnic in obiskali tudi baziliko Notre-Dame de Fourviere. Nekaj ur prostega časa smo izkoristili za raziskovanje ulic, kjer smo kupili spominke in se posladkali s sladoledom.

V četrtek smo se odpravili v vasico Le Puy en Velay, kjer smo si ogledali osamelec na katerem stoji mogočni kip Jean Marie  na katerega smo tudi splezali. Popoldne nas niso ovirale tudi manjše plohe in pogumno smo se sprehodili preko visečega mostu La Passerelle des Gorges du Lignon.

Komaj smo čakali petkov dan, ko smo obiskali nogometni stadion v Saint Etiennu, kjer smo imeli voden ogled. Dan smo končali z zaključno prireditvijo, kjer smo našim novim prijateljem podeli darilca.

Sobotno dopoldne smo namenili pripravi kovčkov, saj se je v popoldanskih urah bližal naš odhod. Pred odhodom smo odšli še na krajši sprehod po okolici.

Teden je minil prehitro in polni novih prijateljstev in vtisov smo si obljubili, da ohranimo naše prijateljske odnose in se z veseljem še vrnemo v Francijo.  

M.K.

Všeč mi je bilo nakupovanje. Naučila sem se nekaj francoskih besed. Všeč mi je bilo tudi, ko smo hodili po visečem mostu. Lepo je bilo v mestu Lyon. Veliko zanimivih stvari sem videla tudi v St.Etiennu, kjer smo obiskali nogometni stadion in muzej.

E.K.

Všeč mi je bila njihova šola. Zelo mi je bila všeč bazilika v Lyonu, kjer smo po veliko stopnicah prišli čisto na vrh in imeli čudovit razgled. Tudi kip v mestecu Le Puy en Velay je bil krasen, še posebno, ko smo splezali po stopnicah čisto na vrh. Seveda tudi brez obiska McDonalda ni šlo. Tam smo si privoščili sladoled.

A.S.

V tednu, ko smo bili v Franciji mi je v spominu ostal obisk nogometnega stadiona v St.Etiennu, kjer smo se slikali tudi z vratarjem njihove ekipe. Zelo všeč mi je bilo tudi v mestu Lyon in na visečem mostu. Ko smo hodili smo se kar pozibavali. Bilo je zelo zabavno in malo tudi strašno. Na zaključni prireditvi smo oddali darila učiteljem in učencem ter se podružili. Užival sem tudi v francoski hrani.

S.S.

Najbolj mi je bil všeč viseči most in razgled iz mosta. Užival sem tudi na stadionu, kjer smo imeli voden ogled stadiona. Videl sem njihovo garderobo in upam, da bom kdaj tudi jaz lahko sedel v takšni garderobi. Stadion je zelo velik, saj sprejme več kot 40.000 gledalcev. Srečali smo tudi vratarja. Všeč mi je bila tudi nastanitev, osebje in zajtrk ter večerje. V sobi z prijateljema smo se imeli super. Pred hotelom je bil bazen, kjer smo se tudi kopali. Čeprav je bila voda mrzla smo bili zelo pogumni.

A.K.

Všeč so mi bile popoldanske delavnice, kjer smo kuhali. Pripravili smo čokoladne ploščice za športnike. Zanimivo je bilo tudi na visečem mostu in na nogometnem stadionu. Tudi v njihovi šoli je bilo lepo, še posebej mi je bil všeč njihova soba, ki je namenjena igram. Tam smo se prijatelji igrali ročni nogomet in namizni tenis.

(Skupno 165 obiskov, današnjih obiskov 1)