Od 21. do 27. marca 2022 je že desetič po vsem svetu potekala svetovna akcija ozaveščanja o pomenu finančnega izobraževanja in finančni pismenosti otrok in mladostnikov Global Money Week, ki ga pri nas poimenujemo kar Svetovni teden izobraževanja o financah. Akcija ozaveščanja je nastala v letu 2012 na pobudo mednarodne organizacije Child and Youth Finance International (CYFI), v preteklih dveh letih pa je omenjena svetovna akcija ozaveščanja o finančnem izobraževanju in finančni pismenosti prišla pod okrilje Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj – OECD.

Tudi na naši šoli smo letos izpeljali različne dejavnosti. Učencem 8. in 9. razreda smo v okviru aktivnega odmora predstavili Evropski denarni kviz – vseevropski kviz za izboljšanje finančne pismenosti mladih v starosti od 13 do 15 let, ki ga od leta 2018 organizira Združenje bank Slovenije.

Petošolci in petošolke pa smo se priključili zanimivemu spletnemu predavanju na temo varčevanja, ki sta ga prav za ta namen pripravila gospod Srečko in gospa Ksenija iz Finančne šole. Skozi različne primere so učenci delili svoja razmišljanja o varčevanju, se pogovarjali o različnih namenih varčevanja in spoznali pet ključnih pravil, ki jih moramo upoštevati, če želimo izboljšati svoje finančno stanje. Spletno predavanje smo zaključili s pripravo lastnega načrta, preko katerega bomo spremljali svoje prihodke in odhodke ter poskusili privarčevati nekaj denarja.

V osnovni šoli so vsebine finančnega izobraževanja vključene v različne predmete. Pomembno vlogo ima predmet gospodinjstvo, ki jih sistematično obravnava v okviru modula Ekonomika gospodinjstva. V okviru projekta NA-MA POTI na naši šoli razvijamo finančno pismenost tudi v okviru matematike in ostalih predmetov.

(Skupno 143 obiskov, današnjih obiskov 1)