LYON – ČUDOVITO MESTO

Danes so nas učitelj William in 13 učencev šole Ennemond Richard odpeljali po mestu Lyon. Ogled smo začeli v baziliki, kjer smo imeli posebno čast, da smo se smeli povzpeti na galerije znotraj in zunaj cerkve ter se povzpeti na zvonike. Nekateri se sicer bojimo višine, a smo skušali premagati strah. In ni nam bilo žal. Slike povedo več kot besede – tudi tokrat.

Sledil je ogled mesta (seveda smo se sprehodili le skozi manjši del, saj je mesto ogromno). Ko smo prišli na trg, pa so učenci končno dočakali tudi ogled trgovin, ki so ga že več dni pričakovali in se ga veselili. S francoskimi učenci so spletli že zelo močne vezi in komaj čakajo, da se zjutraj srečajo z novimi prijatelji.

Lep pozdrav do jutri.


 

ODKRIVANJE SPOMENIKOV IZ PRETEKLIH ČASOV

Danes je že sreda, torej tretji dan našega obiska v Franciji. Seveda je naš izlet, ki je sicer zabaven in prijeten, poln vsebin izobraževalne narave. Tokrat so nam učitelji pripravili obisk dveh pomembnih krajev. Prvi je bila palača Palais Ideal, spomenik, ki ga je zgradil en sam človek. To je bil poštar Cheval, ki se je nekega dne spotaknil ob kamen in padel. Ta kamen je bil nato zadnji kamen, ki ga je postavil na palačo, zgrajeno iz kamnov, ki jih je vsak dan našel na svoji poti pri raznašanju pisem. Z besedami je nemogoče opisati to kreacijo, zato pozorno poglejte slike.

Po ogledu tega čudovitega spomenika smo se odpravili v mestece Vienne. To je mesto, v katerem je ohranjenih ogromno ostankov iz časov Rimljanov – od slavoloka, do dela mesta s tržnico in kopališčem ter delno ohranjenimi hišami, seveda pa je zelo lepo ohranjen tudi amfiteater. Učenci so zelo pozorno poslušali razlage na napravah s posnetki in niso se preveč pritoževali nad veliko hoje. Kar ne pomeni, da se niso, seveda, a ko smo prišli do čudovitih ostankov izpred tisoč in več let, je bilo večini jasno, da je bilo vredno prehoditi nekaj dodatnih sto metrov poti kljub vročemu soncu, ki ta teden ne skopari s toploto.

Vsi smo potrebni dobrega spanca, jutri pa novim dogodivščinam naproti.


 

SPOZNAVAMO ST.CHAMOND – MESTO IN ŠOLO, KJER NAS GOSTIJO

Po včerajšnjem napornem dnevu smo se danes prebudili sveži in spočiti, pripravljeni na nove dogodivščine. Ob osmih smo prišli v šolo, kjer so učitelji Laurent, Abderhamane, Malik in Bernard pripravili dejavnosti za prebijanje ledu in spoznavanje dopisovalcev med sabo. Učenci so na različne načine pridobivali informacije o svojih dopisovalcih, pa tudi o svojih prijateljih in sošolcih.

Sledil je ogled mesta, kjer nam je vodič s pomočjo slik mesta v preteklosti razložil, kako se je mesto razvijalo in spreminjalo. Najbolj smo bili začudeni nad dejstvom, da sta v preteklosti po mestu tekli dve reki, danes pa ju ni videti – ker sta speljani pod mestom oz. mimo njega.

Po kosilu smo začeli z delavnicami, in sicer smo se učili delati rakete iz plastenk, mozaik s pomočjo matematike, spojili smo umetnost slikanja in izražanja v tujih jezikih ter izvedli skladbo I follow rivers s pomočjo več kot 20-članske instrumentalno-vokalne zasedbe. Skratka, dan je bil naporen, a krasen. Za vrhunec dneva pa so starši naših francoskih prijateljev pripravili zakusko – značilne francoske sladice. Če še enkrat omenim, da je učencev iz obeh držav skupaj več kot 60, si gotovo lahko predstavljate, koliko hrane so morali pripraviti za nas vse. Združili smo tudi prijetno s koristnim in obenem praznovali še dva rojstna dneva – za eno leto sta se namreč postarala ena francoska in en slovenski učenec.

Za konec pa seveda moramo dodati še nekaj slik, utrinkov današnjega dne. Na snidenje jutri.


 

MI GREMO V FRANCIJO … KDO GRE Z NAMI?

Vsi učenci, ki sodelujejo pri Izmenjavi, so nestrpno čakali današnji dan, ponedeljek, 15. 10. 2018, saj je to dan, ko smo se odpravili proti svojim prijateljem v Francijo, v mesto St.Chamond. Danes smo zelo utrujeni od 12-urne vožnje, a vseeno vam privoščimo nekaj utrinkov z našega potovanja.

 

Vse skupaj se je začelo ob pol šestih zjutraj, ko smo natovorili prtljago v avtobus, se poslovili od staršev in se vkrcali na avtobus. Kljub zgodnji uri so bili vsi potniki na avtobusu zbujeni, v pričakovanju dogodivščin tega dne.

Po prečkanju slovensko-italijanske meje je večino kljub vsemu vsaj za nekaj trenutkov premagal dremež. A smo hitro prišli k sebi in pot nadaljevali s pesmijo, igranjem kart, gledanjem filmov in seveda pogovorom. Po poti skozi dolg predor Frejus smo se znašli v Franciji. Potem pa le še nekaj ur, nekaj prometnih zamaškov in že smo prišli na cilj, kjer so nas pričakali naši dopisovalci.

Nekaj, česar se ne da opisati, je vzdušje na avtobusu tik preden smo izstopili iz njega, saj so na dan privrela čustva. Avtobus je kar završal ob pogledu na čakajoče družine, ki nas bodo gostile v tem tednu. Čaka nas odkrivanje novih spoznanj, krajev in sklepanje prijateljskih vezi. Veselimo se tega tedna. Seveda vas bomo cel teden obveščali o svojem poučnem potovanju, za danes pa le nekaj slik z avtobusa in postankov na poti.


Sporočamo vam, da so naši učenci po več kot 12 urah vožnje, z več postanki, srečno prispeli v St. Chamond. Jutri pa začnejo raziskovati, občudovati, se čuditi in biti občudovani. Več bodo povedali sami …

 

 


 

Teden v Franciji za naše osmošolce in devetošolce se začenja.
Navsezgodaj zjutraj so se odpravili in vožnja proti St. Chamondu poteka brez problemov. Pošiljajo že prvo sliko z avtobusa. Ko bodo prispeli, boste obveščeni.

(Skupno 403 obiskov, današnjih obiskov 1)