Ponedeljek

Budilke so 36 učencem in 5 učiteljicam OŠ Brinje Grosuplje v ponedeljek zazvonile že zelo zgodaj, saj smo se morali čim prej odpraviti na težko pričakovano in dolgo pot do francoskega Saint Chamonda. Z avtobusom smo prepotovali polovico Slovenije, lep del Italije in se skozi enega izmed daljših predorov (skoraj 13km!), imenovanega Frejus, prebili do Francije. Komaj smo že sedeli in čakali na ponovno srečanje z našimi francoskimi prijatelji in ga ob približno 18.30 tudi dočakali. Objeme in prve pozdrave so pospremile tudi zanimive večerje in tople postelje.

Torek

Prvi dan je za nas, šolarje, in naše učiteljice minil v znamenju, no, šole. Zjutraj smo delili svoje vtise o prvem večeru pri francoskih družinah, predvsem smo si izmenjevali podatke o prehranjevalnih navadah, ki so precej drugačne od naših, potem pa smo začeli s programom prvega dne. Po toplem sprejemu ravnateljice in pomočnic šole so nas naši Francozi popeljali po prostorih svoje šole in nam razkazali veliko tehnično delavnico, gospodinjsko in računalniško učilnico, zanimivo se nam je zdelo tudi, da imajo pri njih učilnico, kjer preživljajo svoje proste ure, kadar je kateri izmed učiteljev odsoten. Sledile so naše predstavitve Slovenije, Grosuplja in naše šole v različnih razredih, in učenci so po večini zelo dobro sodelovali. Najbolj jim je bilo všeč učenje slovenščine skozi lomilce jezika! Pred kosilom smo si ogledali še mesto Saint Chamond pod vodstvom učencev in potem je sledil naš najljubši del – prosti čas (seveda po kosilu).

Ste vedeli, da imajo Francozi pouk tudi popoldne? No, mi zdaj to vemo! Vsak dan, razen srede, imajo učenci tukaj pouk od 8.00-12.00 ter od 14.00-16.00 ali celo do 17.00!

Nam so sicer danes prizanesli, in nam namesto pouka pripravili šest zanimivih delavnic: plezanje, priprava zdravih proteinskih ploščic za malico, ples, poslikave, foto-video delavnice in iger pantomime s kvizom.

Večeri so namenjeni druženju, jutri pa si bomo seveda povedali še kaj več o tem.

Bonne nuit!

Sreda


V sredo zjutraj smo se po doooooolgem pogovoru o prehrani prejšnjega večera odpravili z avtobusom proti mestu Lyon. V mestu smo se razdelili v dve skupini in se odpravili po dveh različnih poteh: prva skupina je obiskala Marijino cerkev Fourvière v istoimenskem okrožju nad Lyonom, druga pa se je odpravila na sprehod in »sebek« izziv po mestu, potem pa smo se zamenjali. Druga skupina je seveda morala prehoditi hrib do cerkve dvakrat, vendar nam je uspelo z le malo pritoževanja priti do vrha!
O cerkvi nismo vedeli veliko, smo pa na ogledu marsikaj izvedeli. Na primer to, da je arhitekt umrl kar 8 let preden je bila cerkev dokončana do podobe, ki jo je sam zasnoval. To se nam je zdelo precej žalostno. Obiskali smo arhitektovo delavnico, se sprehodili po hodnikih nad glavno ladjo in se povzpeli do samega vrha cerkve ter do zvonika. Nekateri smo bili ravno ob zvonovih, ko so ti odbili in zaigrali posebno melodijo. Na vrhu cerkvenega stolpa smo si lahko ogledali celotno mesto Lyon in videli ločnico med starim delom ter srednjeveškim in sodobnim Lyonom.


Ker smo komaj čakali prosti čas, smo se skozi ozke prehode med stavbami mesta ter skozi mestno katedralo pod vodstvom naših francoskih prijateljev sprehodili zelo na hitro in si potem privoščili več časa za počitek, prosti čas in prehrano.


V spominu nam bo ostala tudi zgodba o festivalu luči v Lyonu, ki ga bomo nekateri morda nekoč v decembru tudi obiskali. Na poti domov smo se naučili še eno zelo uporabno francosko besedo: BOUCHON. Kaj pomeni, pa pobrskajte sami.

Četrtek


Četrtek je bil dan, ko smo se prvič v tem tednu zares ločili od naših Francozov, in se sami odpravili do mesteca Le Puy En Velay. Da ločitev od prijateljev ne bi bila prehuda, smo na izlet povabili dva francoska učitelja, ki sta nam o obiskanih lokacijah tudi kaj zanimivega povedala. Učitelja si bosta dan najbolj zapomnila po tem, koliko hrane Slovenci pojemo čez dan, mi pa si ga bomo zapomnili po obisku kipa Marije, izdelanega iz topljenih vojaških topov, in pa seveda po prostem času, med katerim smo veliko pojedli.


Popoldne smo obiskali še visečo brv Passerelle Des Gorges Du Lignon, do katere smo se sprehodili po urejeni sprehajalni poti skozi gozd. Brv je dolga 268,5m in široka 1,2m. Razdalja od tal meri 78m, tako da je bil sprehod po njej za marsikoga med nami velik zalogaj, vendar smo vsi vse metre uspešno premagali.
Današnja beseda dneva, uporabljena v skupinskem klepetu: »La Baguette,« po slovensko »labaget.«

(Skupno 230 obiskov, današnjih obiskov 1)