Tokratne zimske počitnice so se za osmošolce naše šole končale na najboljši možni način – takoj, v ponedeljek in torek, so se odpravili na Gorenjsko, v kraje, od koder izhajajo veliki pesniki, pisatelji in drugi pomembni Slovenci.

Kulturni dan smo začeli v Vrbi, kjer smo si ogledali rojstno hišo Franceta Prešerna in vas, v kateri je prebil prvih nekaj let svojega življenja. V hiši pri Ribičevih nam je učiteljica Urška povedala veliko zanimivih stvari, učiteljice, ki osmošolce poučujemo, pa smo bile ponosne, da so veliko stvari o Prešernovem delu in življenju učenci že vedeli. Nad nekaterimi podatki so bili presenečeni, saj je bilo življenje v tistem času zelo drugačno od našega. Nato smo pot nadaljevali do Rodin – tam je rojstna hiša pisatelja Janeza Jalna, avtorja Bobrov in nekaterih drugih pomembnih del slovenskega pripovedništva in dramatike. Pisateljev pranečak nam je na zanimiv in hudomušen način povedal nekaj anekdot iz avtorjevega življenja. Naša naslednja postaja so bile Doslovče, kjer je luč sveta ugledal pisatelj Fran Saleški Finžgar. Tam smo poslušali posnetek, star 90 let, na katerem Finžgar pripoveduje o svojem očetu in njegovih vzgojnih metodah. Učenci so ugotovili, da so bile te metode sicer nekoliko nenavadne, a zagotovo učinkovitejše od nekaterih, ki se jih poslužujemo starši v današnjem času. Nato smo pešačili do Breznice, kjer smo si ogledali rekonstrukcijo čebelnjaka svetovno znanega čebelarja Antona Janše. Kulturni dan smo zaključili v Žirovnici, kjer stoji spominska hiša Prešernovega prijatelja, jezikoslovca, literarnega kritika in bibliotekarja Matije Čopa. Ker smo bili že nekoliko utrujeni, smo sedli v ogromno sobo in si v popolni tišini ogledali čudovit film o teh pomembnih Slovencih ter o teh krajih, ki so dali toliko vsem Slovencem.

Dan je bil čudovit – celo vreme je sodelovalo in sonce nas je ves dan oblivalo s svojimi žarki. Učiteljice pa ne moremo mimo dejstva, da je bil dan zagotovo lepši tudi zato, ker so bili osmošolci taki, kot se na tovrstnih dneh pričakuje – kulturni. Vsi možje, ki smo jih ta dan spoznavali, bi bili ponosni na nas.

(Skupno 325 obiskov, današnjih obiskov 1)