Uspelo nam je. Po vseh testiranjih in izpolnjenih formularjih, smo se v nedeljo, 16.1. podali na našo izmenjavo v Francijo v okviru projekta Let’s get GREEN.
Za učence je bil to prvi odhod v tujino, nekateri pa so tudi prvič poleteli z letalom. Pot je minila brez posebnosti, prav tako namestitev. V poznih večernih urah, smo utrujeni zaspali, danes pa že uživamo in raziskujemo kraj St. Chamond. Gostitelj nas je toplo sprejel, pripravil krasen sprejem in program. Učenci uživajo in pošiljajo prve utrinke:

Timotej – Potovanje mi je bilo zelo všeč. Prvič sem letel z letalom. Po prvem dnevu v Franciji mi je všeč, ker sem spoznal nove prijatelje in spoznavam tudi novo hrano.

Gal – Spoznal sem že nekaj novih prijateljev. Ugotovil sem, da je šola zelo velika in se hitro lahko izgubiš.

Nejc – Všeč mi je, ker sem prvič letel z letalom. Veselim se novih prijateljstev in različnih dejavnosti. Zelo mi je všeč, da sem odšel na to izmenjavo.

V Franciji za zdaj vse krasno. 
V ponedeljek smo se spoznali z našimi gostitelji, ki so nam razkazali njihovo šolo in okolico. Navezali smo prve stike in pričeli z aktivnim govorjenjem angleškega jezika (in kretanjem z rokami). Popoldne smo se podali na bližnji hrib z razgledom po celotni dolini. Utrujeni smo se vrnili do šole, kjer so nam predstavili legendo o mestu. Nato smo vse države poustvarjale svoje izdelke na to temo. Dan je hitro minil in utrujeni smo hitro zaspali.
Naslednji dan (torek) so nas francoski učenci že nestrpno pričakali pred šolo. v dopoldanskem času smo imeli različne delavnice (izdelovanje mila, pralnega praška, čistila za okna in gobice za umivanje posode iz odpadnega materiala). Nekaj časa smo izkoristili tudi za druženje in igranje ročnega nogometa in namiznega tenisa. Popoldne smo se odpravili v bližnje mesto St. Etienne, ki je zaščiteno s strani Unesca. Ogledali in našli smo kar nekaj grafitov, ki mesto še olepšajo. Privoščili smo si tudi vročo čokolado. Za večerjo pa smo odšli v restavracijo, kjer delujejo po načelo “zero waste”. Veselimo se že novih dogodivščin.

Sreda – od eteričnih olj do masla
Današnji dan je bil zelo razgiban. Dopoldne smo se odpravili v tovarno eteričnih olj, kjer so nam predstavili postopek izdelave le teh, sami pa smo se lahko preizkusili v izdelavi mazil za ustnice. Po krajši vožnji z avtobusom smo prispeli do kmetije, kjer smo imeli kosilo. Razdelili smo se v dve skupini. Prva skupina se je preizkusila v izdelavi masla in bila zelo uspešna, saj so uspeli narediti maslo v manj kot 4 minutah. Za nagrado so nam pokazali še postopek priprave sladoleda (ki je bil zelo dober). Nato smo se zamenjali in odšli še na ogled kmetije, ki je samooskrbna. Prikazali so nam molžo krav, bolnišnico za živali. Ker pa smo imeli danes zadnjo večerjo v hotelu (saj jo imamo jutri v šoli), nam je kuhar pripravil krasno sladico (sladoledno rulado). Večer smo sklenili s skupnim druženjem s prijatelji iz Romunije, Makedonije, Latvije. Pogrešali smo le Francoze, ki pa jih bomo videli ponovno jutri :).

Četrtek – ustvarjamo, se igramo in spoznavamo države

Hitro minevajo dnevi in tudi četrtek je bil zelo aktiven. V dopoldanskem času smo pripravljali kremo za roke, dezodorante in kremo za ustnice. Predstavili smo tudi našo državo Slovenijo in spoznavali vse preostale države. Komaj že čakamo, da jih spoznamo tudi v živo. Vsaka država je predstavila tudi dejavnosti, ki smo jih izvedli v zadnjih dveh mesecih. Polni novih idej in zamisli, kaj vse bomo lahko počeli tudi mi v šoli, smo se odpravili do centra mladine. Tam so se učenci med seboj pomerili v različnih igrah in se še bolj zbližali.
Ko smo prispeli nazaj v šolo, je sledila zaključna slovesnost, na kateri smo pridobili priznanja. Po večerji smo odšli v hotel, saj je bil petek namenjen za ogled Lyona in pot nazaj v domovino.


Petek – Lyon in veliko pozitivnega 🙂
V petek smo odpotovali do Lyona, kjer smo si ogledali znamenitosti mesta, kupili še zadnje spominke, popoldne pa se odpravili proti letališču.
Kljub temu, da je teden hitro minil, si ga bomo zapomnili po novih prijateljstvih, zanimivih delavnicah, pestri francoski prehrani, novih spoznanjih o Franciji.
Menimo, da so iskrice v očeh naših učencev ob slovesu od novih prijateljev povedale vse.


Veselimo se že novih dogodivščin.

(Skupno 408 obiskov, današnjih obiskov 1)