Petek, 13. 10. 2017

Prišel je dan slovesa naših gostov. Vsaka šola je predstavila dogodke, ki so bili povezani z znotrajosebno, matematično in glasbeno inteligenco. Do meseca marca se bomo posvetili razvijanju jezikovne inteligence, seveda pa ne bomo pozabili tudi na vse ostale. Učiteljici Mateja Zupančič in Sabina Kavšek sta zato razpisali natečaj za vse, ki radi berejo in pišejo dramska besedila. Naslednje projektno srečanje se bo namreč dogajalo na Elbi, kjer bo skupina naših učencev z omenjenima učiteljicama predstavila našega knjižnega junaka Kekca.

Zaključna prireditev za goste se je dogajala na podružnični šoli Polica. Udeležili so se jo tudi predstavniki občine, ki so goste povabili na ponoven obisk naše dežele. Učenci in učitelji OŠ Polica so pripravili zanimiv program, ki so ga v slovenskem in v angleškem jeziku vodili petošolci. Gostje so bili navdušeni nad novo šolo in nad znanjem angleščine naših otrok.  Zahvalili so se za nepozaben obisk in nam povedali, da bodo v svojih srcih domov odnesli košček Slovenije.

Dan smo zaključili s slovesno podelitvijo daril, ki smo jih pripravili za goste s pomočjo občine Grosuplje. Srečanje je bili nepozabno za vse nas, saj smo dobili nove prijatelje širom Evrope.

Četrtek, 12. 10. 2017

Gostujoči učitelji so dan začeli z ogledom učne ure biologije in matematike. Učenci 6. razreda so s stevardesama Marjetko in Barbaro odleteli na mednarodno konferenco, ki je bila na žalost odpovedana zaradi bolezni predavateljev. Zato so se razdelili v skupine in imeli videokonferenco. Prva skupina je poslušala video  predavanje sumljivo znane predavateljice o rastlinski celici, druga pa o živalski celici. Ko se končali z video konferenco, so poleteli nazaj domov, kjer so v učilnici širili pridobljeno znanje in drug drugemu pomagali pri reševanju nalog. Učenci 2. razreda z učiteljico Heleno pa so prikazali delo z Montessori materiali. Po uvodnih navodilih so se razporedili po postajah in v lastnem tempu reševali naloge s pomočjo kroglic, kock, nizov in ostalih Montessori pripomočkov. Naši gostje so radovedni učitelji, zato so se nenapovedano oglasili še pri pouku glasbe, kjer so s sedmošolci zapeli vsem znano pesem ter pri pouku tehnike, kjer so z učiteljem Ivom in učenci poklepetali o različnih projektih, ki jih učenci s pomočjo mentorja vsako leto izdelajo v šoli. Dopoldanski sestanek je bil posvečen načrtovanju novega projekta, v katerem želimo sodelovati šole partnerice. Nadaljevali smo ga v popoldanskem terminu ob Bohinjskem jezeru, kjer smo si med drugim ogledali tudi način sodelovanja šole z zunanjimi ustanovami. Namesto obiska adrenalinskega parka smo se zapeljali z ladjico po jezeru, kjer smo izvedeli, kako je jezero dobilo svoje ime. Dan smo zaključili z večerjo na Bledu. Gostje so občudovali lepote Slovenije v čudovitem vremenu in obljubili, da se ob prvi priložnosti vrnejo k nam na počitnice.

Sreda, 11. 10. 2017

Po uvodnem projektnem sestanku so si učitelji ogledali učni uri v športni dvorani in oddelkih šole s prilagojenim programom. Bili so navdušeni nad velikostjo športne dvorane ter odprtostjo in prijaznostjo naših otrok in učiteljev v oddelkih PPVI. Odpravili smo se na pot proti obali. Najprej smo si ogledali CŠOD Burja v Seči pri Portorožu. Gospa Irena Kokalj, vodja področja za trženje programov, nam je predstavila zgodovino in sistem delovanja centrov šolskih in obšolskih dejavnosti, gospa Neva Rusjan, vodja CŠOD Burja, pa nam je prijazno razkazala dom in naše goste seznanila z dejavnostmi doma. Medtem ko učitelji iz Italije in Grčije ne izvajajo šole v naravi, imajo Norvežani, Valižani in Latvijci na podoben način organiziran pouk zunaj šolskih vrat. V popoldanskem času smo načrtovali projektne aktivnosti, ki jih bo izvajala vsaka šola z namenom razvijanja najprej jezikovne, nato še medosebne inteligence. Dan smo zaključili s sprehodom in večerjo v Piranu, kjer smo dočakali sončni zahod.

Torek, 10. 10. 2017

Gostje so ob 9. uri prispeli na šolo, kjer jih je pozdravila gospa ravnateljica. Po kratkem sprejemu so jih učenke pospremile na ogled šole. Razkazale so jim šolsko knjižnico, multisenzorno sobo in zeleni grafit v šolskem atriju ter posamezne učilnice. Sledila je uvodna prireditev, ki so jo za naše goste ter učence od 5. do 7. razreda pripravili učenci pod vodstvom učiteljice Mateje Zupančič. Predstavili so nekaj zanimivih dejstev o naši šoli in državah, ki so vključene v projekt. Učitelji so se po prireditvi podali na lov za skrivnim geslom, ki se je skrivalo v razstavljenih fotografijah iluzij. Ogled iluzij so zaključili v šolski knjižnici, ki so si jo ogledali skozi čudežna očala. Po kosilu so se podali na sprehod po gozdni učni poti, kjer so jim učenke Rosa, Natalija in Maja  doživeto predstavile gozdno pravljico in posamezne naloge, povezane z njo. V popoldanskem času je sledilo srečanje koordinatorjev, ki se je zaključilo z večerjo v Ljubljani.

V tednu od 10. do 13. oktobra bomo na OŠ Brinje Grosuplje gostili 15 učiteljev iz petih držav, ki sodelujejo z nami že tretje leto v mednarodnem projektu B.L.O.S.S.O.M.. Srečanje je v prvi vrsti namenjeno načrtovanju in usklajevanju projektnega dela, vendar se bomo potrudili, da bomo goste presenetili z različnimi dejavnostmi, na katere se že od začetka leta skrbno pripravljamo vsi, tako učenci kot učitelji in ostali delavci šole. Našim obiskovalcem želimo v najlepši luči predstaviti šolo, Grosuplje in Slovenijo. Mnogi med njimi jo bodo namreč obiskali prvič. Ponosni in veseli smo, da bomo njihovi gostitelji. Več o dogajanju na šoli in izven nje si lahko preberete v naslednjih dneh na šolski spletni strani in na spletni strani projekta B.L.O.S.S.O.M..

(Skupno 577 obiskov, današnjih obiskov 1)