Sobota, 26. 5. 2018

Zjutraj smo doživeli lepo presenečenje, saj nam je ravnatelj šole prinesel lokalni časopis, v katerem je bil objavljen članek o projektnem srečanju s fotografijami. Dan smo preživeli v spoznavanju manjših obmorskih mest in namakanju v jezeru. Sledi slovo …

Naš obisk se zaključuje. Vračamo se polni vtisov in doživetij, ki bi jih radi delili z vami.

Timon: “Všeč mi je pokrajina, posebej jezera in morje. V lepem spominu mi bo ostal izlet na morsko obalo. Spoznal sem nove prijatelje, največ jih je iz Norveške. Žal mi je, da se nismo mogli več družiti z njimi.”

Anej: “Gostitelji so pripravili dober program. Najbolj zanimive so mi bile delavnice. Boljše bi bilo, če bi bile krajše, da bi se lahko udeležil vseh. Všeč mi je bilo spanje v šotorih in izlet na morsko obalo. Spoznal sem nove prijatelje. Pogrešal sem topel obrok enkrat na dan.”

Hana: “Uživala sem v vožnji s kanuji po jezeru in na izletu na morje, kjer sem si lahko v živo ogledala klife. Všeč mi je bil obisk pri družini, ogled hišice na drevesu in premagovanje ovir v adrenalinskem parku. Vesela sem, da smo zmagali na tekmovanju Med dvema ognjema. Opazila sem, da imajo Norvežani drugačen čas obrokov, ki mi ni ustrezal.”

Lucija: “Všeč mi je bila peka kruha, sladoled in igre s kolebnico. Tudi na naši šoli bi bil dobrodošel pitnik s hladno vodo, kot ga imajo Norvežani. Rada sem sodelovala v igri Med dvema ognjema, na kateri smo zmagali. Motilo me je, da smo jedli veliko sendvičev.”

Helena: “Vesela in hvaležna sem, da sem bila lahko del tega srečanja. Premagala sem jezikovne ovire in se veliko pogovarjala z učiteljicami vseh sodelujočih držav ter tako pridobivala nova spoznanja o šolskih sistemih in osebnih izkušnjah. Všeč mi je umirjenost in prijaznost domačinov. Želim si, da bi nekaj te umirjenosti lahko prenesla v našo šolo. Šotorjenje je skoraj postalo moj najljubši način prenočevanja :)”

Majda: “Srečala sem veliko novih in starih prijateljev in z njimi preživela čudovit, s soncem obsijan teden. Najbolj sem ponosna na našo ekipo, ki je vodila delavnice, pripravila zajtrk s presenečenjem ter suvereno predstavljala našo šolo z igrami in s plesom. Norvežani so se izkazali za pozorne in prijazne gostitelje. Norveško smo imeli priložnost doživeti kot domačini, ne kot turisti.”

Petek, 25. 5. 2018

Dopoldne je bilo športno obarvano. Medtem ko sva učiteljici merili skoke v daljino, so učenci opravljali naloge na različnih postajah: skok v višino, zabijanje žebljev, pikado, met na koš, igre s kolebnico, tek na 60 metrov in skakanje v vreči. Hkrati je potekalo tekmovanje v igri Med dvema ognjema. Mednarodna ekipa, v kateri so sodelovali tudi Anej, Hana, Timon in Lucija, se je odlično odrezala in zasedla prvo mesto!

Popoldne smo se pripravljali na zaključno slovesnost, ki se je začela v večernem času. Presenetilo nas je, da je veliko domačinov prišlo oblečenih v narodne noše. Prisluhnili smo zvokom norveških gosli, ki imajo 9 strun.  Vse gostujoče šole smo se staršem in ostalim predstavile s plesom. Naša ekipa je najprej pokazala zanimivo igro s kolebnico, na kateri je sodeloval po en predstavnik vsake šole. Za nagrado so vsi dobili kolebnice. Zatem smo se zavrteli ob zvokih Golice. Na ples z metlo smo povabili vse prisotne, ki so se vabilu z veseljem odzvali.

Gostitelji so nam povedali, da že 21 let sodelujejo v podobnih projektih, katerih glavni namen je omogočiti otrokom izkušnjo, ki se je bodo spominjali celo življenje. Na izmenjavah so se spletla mnoga prijateljstva, nekatera med njimi držijo še danes. Takšne izmenjave širijo obzorja in nas bogatijo.

Četrtek, 24. 5. 2018

Tokrat smo se v sončno jutro zbudili prvi, saj je bila naša naloga pripraviti zajtrk. Gostom smo ponudili nekaj slovenskih proizvodov: Pokice, čokolado Gorenjka, med, čaj in kavo. Vsega je hitro zmanjkalo, zato predvidevamo, da jim je bilo všeč. Udeležencem izmenjave smo podarili zapestnice prijateljstva, ki so si jih takoj nadeli.

Po skupnem plesu smo se z avtobusi odpeljali na morje. Med vožnjo smo občudovali pokrajino, ki nas je na trenutke spominjala na Slovenijo. Sledilo je raziskovanje obale. Morje ima 18°C v zalivu, na odprtem pa je precej hladnejše. Kljub temu s(m)o najbolj pogumni zaplavali.

Popoldne so nas obiskali predstavniki občine in nas razveselili s sladoledom. Otroci so obiskali družine gostiteljev, kjer so jim pripravili različne aktivnosti: jahanje, skakanje na trampolinu in druge igre.

Zvečer smo nekateri obiskali protestantsko cerkev in pokopališče blizu tabora. Izvedeli smo, da je Gjerstad rojstni kraj slavnega matematika Abela, ki je med drugim izumil tudi znak za neskončnost.

Sreda, 23. 5. 2018

Včeraj zvečer so naši učenci vodili delavnico, na kateri so skupine izdelovale kolebnice iz starih majic. Delavnica je bila zelo uspešna. Učenci so med seboj sodelovali in se pogovarjali. Kolebnice so tudi preizkusili in bili nad njimi tako navdušeni, da se jim ni mudilo spat, saj se stemni šele okoli polnoči.

Današnje dopoldne so preživeli podobno kot včerajšnje, le da sta bili skupini zamenjani. Domačini pravijo, da imamo veliko srečo z vremenom, saj so temperature poletne, nebo pa brez oblačka. Naši gostitelji so zelo prijazni in skrbni. Med učenci in učitelji se že pletejo nove vezi.

Smo v pričakovanju večernih aktivnosti…

 

Torek, 22. 5. 2018

Danes zjutraj smo se zbudili ob 7. uri. Odšli smo na zajtrk v telovadnico. Po zajtrku smo imeli kratko dobrodošlico, na kateri smo spoznali naše gostitelje, Lucija pa je pomagala pri slavnostnem dvigu norveške zastave. Skupaj smo zaplesali ples prijateljstva.

Sledile so ločene dopoldanske dejavnosti. Del naše ekipe je odšel na vožnjo s kanuji, drugi del pa na pohod. Prva skupina je po vožnji s kanuji izdelovala okraske iz naravnih materialov. Sledila je igra iskanja določenih predmetov, pri kateri je zelo pomagala iznajdljivost in sodelovanje članov skupine. Medtem smo člani druge skupine premagovali ovire pri vzponu na razgledno točko v okolici Gjerstada. Pot je bila naporna, na cilju pa se nam je odprl čudovit razgled na jezero. Tam smo pojedli malico in se po strmi poti vrnili nazaj v kamp.

Po kosilu so sledile delavnice peke kruha, ribarjenja, izdelovanja lesenih izdelkov in kovanja.

Ponedeljek, 21. 5. 2018

V zgodnjih jutranjih urah smo se učenci Timon, Anej, Hana, Lucija ter učiteljici Helena in Majda odpravili na dolgo pot proti norveškem mestu Gjerstad. Kot predstavniki naše šole in Slovenije bomo teden preživeli na mednarodnem taboru Erasmus projekta BLOSSOM skupaj z Grki, Valižani, Italijani, Latvijici in seveda z gostitelji Norvežani. Medosebna inteligenca je zadnja tema našega triletnega druženja, zato je naš cilj, da se na mednarodnem taborjenju povežemo ter presežemo jezikovne in medkulturne razlike.

Ponedeljek je minil v znamenju potovanja, na katerem smo preizkusili skoraj vsa  prevozna sredstva: najprej kombi do letališča na Dunaju, nato z letalom v Oslo, sledil je vlak do Drammna in na koncu avtobus do Gjerstada, kamor smo prispeli v poznih večernih urah. Namestili smo se v tipične norveške šotore, ki so jih za nas v bližini šole pripravili gostitelji in uspešno prespali prvo noč pod milim, vendar mrzlim norveškim nebom.

(Skupno 137 obiskov, današnjih obiskov 1)