Šestošolci so brali zgodbo o revnih fantih v Trstu, ki so si delili vse,
kar so imeli, pa čeprav niso imeli veliko. A najpomembnejše je bilo zanje
njihovo prijateljstvo. To je bilo tisto, kar jih je držalo pokonci, ko jim
je bilo hudo. O tem so napisali nekaj misli – kdo je dober prijatelj in
katere lastnosti ima. Morda se najdete v njihovih razmišljanjih?

Zgodba Ananas govori o prijateljih, ki so prvič poskusili ananas. Ker so bili lačni, so na tržnici ukradli ananas. Branjevka je poklicala policijo, ki je fante ujela in odpeljala na policijsko postajo. Peter se je žrtvoval in prevzel odgovornost. Zato so ga pretepli, čeprav ni kradel on.

Prijateljstvo mi pomeni pomoč pri delu, skupno sodelovanje, skupna predvidevanja, skupni interesi, skupna razmišljanja, skupni hobiji,  skupno videnje v prihodnost, skupne želje. Človeka moraš najprej spoznati. Šele potem vidiš kakšen je in, če ti paše. Pri prijatelju si ne želim kreganja ali nesporazumov. Želim si dobrega prijatelja, ki me bo razumel in spodbujal pri delu in prostem času. Prijatelj mi bo pomagal, ko bom v kakršni koli težavi. Prijatelju bom stal ob strani in mu pomagal. Upam, da bom imel kdaj takšnega prijatelja. Prijateljstvo se gradi s skupnimi interesi, z druženjem, z razumevanjem. S Filipom sva se spoznala na taboru Samostojnosti. Veliko sva se zabavala in igrala. Nikoli se nisva skregala. Še naprej se obiskujeva. Ko sva skupaj, se počutim zelo dobro in zabavno. Jaz sem dober prijatelj.

Ko razmišljam o zgodbi ANANAS, se ne bi dal pretepsti namesto Marija. Peter je bil strašno pogumen.

PETER, 6. d

Jaz imam svojega najboljšega prijatelja. Ime mu je Nikola. Ima skoraj enake interesne aktivnosti kot jaz.

Najino prijateljstvo se je začelo v 2. razredu. Ves čas sva bila skupaj in se zabavala in igrala. Zame je Nikola ena od pomembnih oseb v mojem življenju. Prijateljstvo z njim mi je zelo pomembno, ker me je enkrat povlekel ven iz pretepa. Ne želim si, da bi kdaj zakorakal v kakšne težave. Tudi če bi, bi mu priskočil na pomoč. To je bil primer dobrega prijateljstva. Zame je prijateljstvo skupina ljudi, ki mi bodo pomagali v težavah. Prijateljstvo se zgodi spontano, npr. spoznaš nekoga, se družiš, govoriš, in mogoče bo to na koncu tvoj najboljši prijatelj. Dober prijatelj je tisti, ki ti pomaga v težavah. Za prijateljstvo je pomembno, da imaš s tistimi ljudmi, s katerimi se družiš, nekaj skupnega. Pri prijatelju si ne želim, da je nesramen do nekoga, ki je moj prijatelj. Upam, da sem tudi jaz dober prijatelj.                                                                                                                                                                                                                                                    AMIL, 6. d

Zgodba govori o prijateljih, ki so želeli poizkusiti ananas. Odpravijo se v luko, kamor z ladjami pripeljejo ananase. Niso imeli denarja, da bi kupili ananas, zato so ga ukradli branjevki. Branjevka je ugotovila, da so ji ukradli ananas, zato je poklicala policijo. Policija je ujela otroke, ki so kradli in jih odpeljala na policijo. Pretepli so fanta, ki ni ukradel ananasa, ker je hotel zaščititi prijatelja je rekel, da je on ukradel ananas. Prijatelj ga je v zahvalo močno objel.

Meni prijateljstvo pomeni ogromno. Prijatelje imamo zato, da se z njimi družimo, igramo, pogovarjamo, ko smo v težavah si pomagamo. Prijateljstvo se gradi na spoštovanju, zaupanju, medsebojni pomoči. Dober prijatelj je tisti, ki ne laže, ne krade ampak, ko imaš težave ti priskoči na pomoč. Za prijateljstvo je pomembno, da se med seboj spoštujemo, si zaupamo. Ne želim si, da bi me prijatelj izdal, razočaral. Mislim, da sem dober prijatelj zato, ker prijatelju rad priskočim na pomoč, ko jo potrebuje, se mu ne lažem in se rad družim ter pogovarjam z njim.

Dobra prijateljstva se težko pridobijo, zelo lahko pa izgubijo. Nekatera prijateljstva lahko trajajo celo življenje, zato jih je potrebno varovati in negovati iz dneva v dan.

ARNES, 6. d

Jaz mislim, da so prijatelji pomembni in pa to, da so pravi prijatelji. Prijatelji mi pomenijo veliko, ker ko ti nekaj ne gre, ti pomagajo … Dober prijatelj je tiski, ki bi vse naredil zate in ti vedno priskočil na pomoč, ko bi jo rabil. Za prijateljstvo je pomembno, da se ne prepiraš, ne žališ in da prijatelj ve, da mu boš pomagal pri vseh stvareh, ki jih bo rabil. Pri prijatelju si vsak želi, da je prijazen, dober prijatelj, da mu lahko vedno zaupaš in te ne bo izdal, da pomaga pri različnih stvareh … Jaz mislim, da sem dober prijatelj komu, saj vedno pomagam in mi lahko zaupa svoje skrivnosti.

JAKOB, 6. d

Prijateljstvo je ena od lepših stvari, ki se ti lahko zgodijo v življenju. Mislim, da tvoj prijatelj ne bi smel govoriti grdo o tebi in te zmerjati. Pravi prijatelj ti mora stati ob strani in te braniti. Prijateljstvo se zgradi tako, da ljudem pomagaš, si prijazen do njih in jih vedno od joka spraviš do smeha. Meni prijateljstvo pomeni največ, saj si brez prijateljev osamljen in žalosten. No, vsaj meni se zdi tako.

LILI, 6. d

Včasih so otroci živeli na ulicah, kjer so ljudje bili precej revni ter je vladala lakota. Vsak dan so se zbrali na velikem trgu v Trstu. Otroci so držali skupaj ter iskali hrano. Vse kar so našli, so si razdelili. Vzeli so vse, kar so našli. Recimo, ko je visok gospod pil melonin sok in je odvrgel olupek, so to vzeli oni. Nekega dne pa je črni zamorec Mariju dal ananas. Marijo je pojedel pol ananasa  ostal pa si je razdelil z prijatelji. Opazili so stojnico z ananasi, Marijo je enega ukradel. A mu ni uspelo, ker so ga stražarji ujeli. Stražarji so vse otroke odpeljali na postajo; stražar je jezno vprašal, kdo je kradel. Stražar je ugotovil, da je bil Marijo. A potem je Peter rekel, da je on kradel. Peter je vedel, da Marija doma mama pretepa. Petra so pretepli ter mu zagrozili z poboljševalnico.

Prijateljstvo se meni zdi zelo pomembno. Dobiti prijatelja ni težko, samo ti moraš biti prijazen in on do tebe. Morata tudi imeta kaj skupnega, na primer jaz in moj najboljši prijatelj Aleks imava oba zelo rada kolesa ter skiroje. Dober prijatelj je nekdo, ki ti vedno stoji ob strani.

JAŠA, 6. d

Prijatelja ne dobiš kar tako. Zagotovo ga boš dobil, ko prebereš ta spis.

V prvem razredu nisem imel nobenega prijatelja. Vedel sem, da ti pravi prijatelj pomaga, se druži s tabo, verjame vate in te zabava. Ampak, če si želiš dobiti prijatelja, mu moraš pomagati, se družiti z njim, verjeti vanj in se zabavati. Na koncu drugega razreda sem spoznal Amila. Pravega prijatelja.

V tretjem razredu sva se celo leto ves čas pogovarjala in družila. Malo sem bil žalosten, ko Amil ni šel v ŽVN. A še zmeraj je bil moj najboljši prijatelj in preživel sem, tudi če njega ni bilo tam.

V četrtem razredu sem se tudi zabaval. Amilu ni šla matematika, meni pa angleščina. Oba sva si veliko pomagala. Hkrati pa sva se tudi učila.

V petem razredu je bilo pa najboljše. Z Amilom sva se veliko pogovarjala o igricah. Takrat sva veliko tudi igrala igrice. A nato je prišla korona. Dolgo se nisva videla, zato pa sva se slišala preko igric. Po koroni sem bil zelo vesel, ker sem spet videl Amila. Pred počitnicami sem držal pesti, da bo Amil z mano v 6. r. – in zgodilo se je – Amil je z mano v 6. r. Spoznala sva še sošolca Jaša. Tudi z njim sva se igrala. Vesel sem zdaj, ko imam okoli sebe prave prijatelje. Zdaj, ko je spet korona, zvečer igramo skupaj igrice.

Pri njiju nočem ničesar spremeniti, ker ta onadva moja najboljša prijatelja. Onadva mi bosta vedno stala ob strani, jaz jima bom pomagal in onadva meni.

Tako bomo ostali najboljši prijatelji za vedno.

NIKOLA, 6. d

(Skupno 1.923 obiskov, današnjih obiskov 2)