Cankarjevo tekmovanje poteka že leta in leta, letos pa smo na naši šoli priprave za to tekmovanje imeli na prav poseben način. Učenci smo se v petek, 30. novembra, zbrali ob 18. uri pred glavnim vhodom šole in se napotili v učilnice. Za uvodnim nagovorom učiteljic smo se razdelili v dve skupini.  V 1. skupini so bili učenci 6. in 7. razreda, v 2. pa učenci 8. in 9. razreda. Prva skupina se je ukvarjala s knjigama Solzice (Prežihov Voranc) in Avtobus ob treh (Nataša Konc Lorenzutti), druga pa s knjigo Kit na plaži (Vinko Moderndorfer). Imeli smo zelo razgiban in poln urnik.

Na začetku smo se seznanili z življenjepisnimi podatki o avtorjih ter po skupinah ustvarjali na to temo. Nekateri so pripravljali plakate, drugi so delali kvize, ki smo jih na koncu tudi rešili. Sledil je ogled kratkega videa o knjigah ter branje odlomkov. Posebej smo se posvetili tudi glavnim osebam iz knjig. Tako smo za njih pripravili profile za socialna omrežja,  se postavili v vlogo nekaterih oseb in opisali en dogodek še iz perspektive drugih oseb.

Sledila je zaslužena večerja in kratek odmor. Ko smo si pridobili malo energije, smo prinesli blazine v dve učilnici (kjer smo kasneje prespali). Nato smo nadaljevali z delavnicami. Med drugim so si nekateri skupine izbrale odlomek iz knjige, o katerem so učenci naredili stripe. Druge so se ukvarjale s primerjavami različnih tem iz knjig. Dotaknili smo se tudi literarnovednih pojmov ter razmišljali o temi letošnjega Cankarjevega tekmovanja; naša dediščina – kjer preteklost sreča prihodnost.

Sledil je krajši premor – vsi smo se zbrali v eni učilnici, se razdelili v skupine in odigrali nekaj prijetnih socialnih iger. Nadaljevali smo z izdelovanjem stripov ter delom po skupinah. Na koncu smo imeli še kviz, s pomočjo katerega smo ugotovili, da smo knjige dobro prebrali in se res veliko novega naučili.

S tem so se naše delavnice končale in začeli smo se pripravljati na spanje. To je bila za vse posebna izkušnja in marsikdo je kljub napornemu delu potreboval kar nekaj časa, da je zaspal. V soboto zjutraj smo se zbudili ob osmih. Pospravili smo spalne vreče in blazine, sledil pa je zajtrk.  Po končanem zajtrku smo se odpravili domov in naprej nadaljevali s soboto s prijetnimi vtisi preživete noči na šoli Brinje.

Maruša Vidic, 9. c

(Skupno 176 obiskov, današnjih obiskov 1)