NVO gre v šolo

V soboto, 7. 10. 2017, smo imeli v šoli na Polici tehniški dan. Čeprav je bila za učence in šolske delavce to delovna sobota, pa nam ni bilo prav nič težko biti ta dan v šoli, kajti imeli smo se krasno. V goste smo povabili nevladni organizaciji, ki sta nam v delavnicah pokazali, kako lepo je pomagati ljudem v stiski.

Člani PGD Polica so nam najprej predstavili, pri čem vse sodelujejo in pomagajo ljudem, nato pa so še nam dali možnost, da se prelevimo v gasilce. Spoznali smo namreč opremo, ki jo gasilci uporabljajo pri gašenju požarov in drugih naravnih nesrečah. Z odprtimi očmi smo vpijali novo znanje o gasilstvu, učenci pa so lahko tudi splezali v gasilski avto in se za nekaj trenutkov vživeli v vlogo gasilcev.

Na drugi delavnici sta nam prostovoljca Rdečega križa predstavila nekaj osnov prve pomoči. Skozi igre vlog smo se lahko vživeli v posamezne situacije in spoznali, kako pomembno je, da znamo priskočiti na pomoč. Spoznali smo opremo, ki jo najdemo v paketih prve pomoči, potem pa smo se lahko preizkusili v nudenju prve pomoči.

Po malici in odmoru smo se peš odpravili na Peč. Po poti nas je spremljala čudovita jesenska narava in toplo sonce. Na Peči smo obiskali domačijo Dolinšek – Gorenc, ker so nam predstavili dejavnost vzreje kasaških konj. Pa ne samo to! Imeli smo priložnost videti konje, jih božati in hraniti. Povrh vsega, pa smo lahko opazovali, kako se konju čistijo kopita in kako se jih podkuje. Oči smo si lahko napasli na različnih kasaških vpregah in se tudi sami preizkusili v vožnji le-teh. Po toplem in okusnem čaju, ki so nam ga velikodušno pripravili na domačiji, smo se morali odpraviti nazaj proti šoli. Bogate jesenske barve, ki so nas spremljale med hojo, in družba prijateljev pa so še popestrili današnji dan.

Kot bi mignil, je bilo delovne sobote konec – mi pa smo se s polnim košem novih spoznanj in doživetij odpravili domu naproti.

Katarina Učakar, Tea Bratovčak

Po malici smo se odpravili na kmetijo s konji – to je bil moj najljubši del dneva. Ajda nam je pokazala, kako se vpreže konja Srečka. Nato nam je dovolila, da gremo pogledat konje. Notri jih je bilo veliko, med njimi Zarja in Morana Peška. Zelo so bili lepi. Ta dan se je hitro končal. Uživala sem!

Olja Pekolj, 5. p

 

Najprej so prišli iz prve pomoči in nam povedali, kako se moramo vesti, ko srečamo nezavestnega človeka. Imeli smo veliko igric. Ko pa smo s tem končali, so prišli gasilci s prižganimi lučmi. Pokazali so nam orodje. Lahko smo si nadeli čelado. Bilo je zelo zanimivo.

Tim Andrejaš, 5. p

(Skupno 573 obiskov, današnjih obiskov 1)