Na deževno petkovo jutro, 10. 11. 2023, smo se učenci 4. a in 4. c razreda z avtobusom odpeljali proti Ljubljani. Tam smo obiskali kulturno ustanovo, kjer si lahko ogledamo in doživimo kako je šola izgledala nekoč.

V Slovenskem šolskem muzeju nam je v prvem delu vodička dobro predstavila razvoj šole skozi različna zgodovinska obdobja, kako se je začelo in katere osebe so bile pomembne pri njenih začetkih. Prav tako nam je pokazala nekaj slik in predmetov, ki so jih takrat uporabljali. Izvedeli smo tudi nekaj drugih zanimivosti. V drugem delu pa smo si oblekli starinska oblačila in se odpravili v učilnico, saj nas je čakala učna ura lepega vedenja iz leta 1907. Učilnica ni bila nič kaj podobna naši. Imela je starinske klopi, na njih tablice s kredo in prostor za črnilo, tabla je bila veliko manjša, v njenem kotu pa je stala starinska peč. Ko je v učilnico vstopila gospodična učiteljica, kot so ji pravili takrat, so veljala šolska pravila iz leta 1907. Hitro smo ugotovili, da so bila veliko bolj stroga, prav tako pa so bile strožje tudi kazni. Le-te je spoznalo tudi nekaj naših učencev. Kazen je lahko bilo klečanje na koruznih zrnih ali polenih, oslovska klop in leseni osel na hrbtu, ki je kaznovanega učenca do naslednjega dne označeval celotni vasi. Pri učni uri smo tako poslušali o bontonu in pravilih lepega vedenja, katera smo ponavljali za gospodično učiteljico. Sedeli smo vzravnano z rokami na hrbtu in govorili, le ko smo bili poklicani. Na koncu današnje ure so pridni učenci dobili nagrado, včasih pa so bili zapisani v zlato knjigo. Po uri smo se preoblekli in odpravili nazaj v šolo.

V muzeju smo spoznali veliko novih stvari in ugotovili, da je bila šola včasih precej drugačna od današnje in predvsem, da so učiteljice danes veliko bolj prijazne.

(Skupno 177 obiskov, današnjih obiskov 1)