Odgovorno s hrano! (We Eat Responsibly!) je mednarodni projekt, v katerem poleg naše šole sodelujejo tudi ekošole iz osmih partnerskih držav: Bolgarije, Češke, Hrvaške, Latvije, Malte, Poljske, Romunije in Slovaške.

Projekt Odgovorno s hrano! je eden prvih poskusov EU, ki obravnava ključna vprašanja porabe hrane v šolskih programih. Skozi akcijsko usmerjeno pedagoško metodologijo in preko metodologije sedmih korakov bodo učenci razvijali kritično mišljenje, znanje in usposobljenost, da postanejo globalni državljani, in da sprejmejo nove vedenjske vzorce na področju pre(hrane).

Več o projektu Odgovorno s hrano! (We Eat Responsibly!) si lahko preberete na spletni strani Ekošole: http://www.ekosola.si/projekt-odgovorno-s-hrano/.

 

EKO TRŽNICA

V soboto, 8. 10. 2016, je na naši šoli potekala “Eko tržnica”, na kateri so se nam predstavili Eko kmetija Ivanka Pucihar, Dobrote z vasi, Kmetija Duša in Čebelarna Novak. Izdelke lokalnih kmetov smo lahko degustirali in tudi kupili. Zelemenjava je zaradi manjšega interesa žal odpadla. Vendar pa so bili kmetje tako prijazni, da so učencem, ki so sprva razočarani obstali s košarami zelenjave, solato zamenjali za kakšno dobro klobaso.

Sodelovanje z okoljem je še kako pomembno. Zato se zahvaljujemo vsem, ki ste se nam prišli predstavit, in tudi vsem, ki ste prišli na obisk. Prepričani smo, da se bomo odslej večkrat videli.

 

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Današnji dan bo čudovit, seveda če gre verjeti ljudskemu reku: »Po jutri se dan pozna.«

18. 11. smo se namreč pridružili vseslovenski akciji – Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku – in dan pričeli s slastnim zajtrkom.  Ob tem smo se spomnili na pomen zajtrka: daje nam moč in je hrana za možgane. Če zjutraj, preden gremo v šolo, pozajtrkujemo, s tem izboljšamo svojo delovno storilnost in tudi razpoloženje. Povedali smo, kaj je zdrav zajtrk in takšnega  tudi zaužili: črn kruh, maslo, med in jabolko.

Naša šola je vključena tudi v projekt Odgovorno s hrano, zato nam je mar, kakšno hrano uživamo.  Če je le možno, naročamo lokalno pridelano hrano. Okoliške kmete že dobro poznamo, saj so se nam predstavili na eko tržnici.

»Prazna vreča ne stoji pokonci«, zato upamo, da bo zdrav zajtrk postal pravilo in tradicija vseh naših učencev.

Odgovorno s hrano

 

TEHNIŠKI DAN: Tradicionalni slovenski zajtrk

V sredo, 16. novembra 2016, smo z učenci Osnovne šole Brinje, Podružnične osnovne šole s prilagojenim programom izvedli dan dejavnosti oz. tehniški dan Tradicionalni slovenski zajtrk. Delavnice smo tako izvedli prej, zajtrk pa smo kot ostali jedli v petek, 18. novembra.

V prvem delu delavnic smo se pogovorili o pomenu zdravega zajtrka ter se ob novi prehranski piramidi pogovorili tudi o sicer zdravem načinu prehranjevanja. Nekateri so izdelali tudi plakat s slikovnim gradivom. Spoznali smo še nekatere druge slovenske tradicionalne zajtrke, nato pa so učenci sestavili svoj sanjski zajtrk. Ker je sanjski, smo tukaj zamižali na eno oko in si privoščili veliko sladkih jedi. J  Ugotavljali smo, kaj pomenijo slovenski reki in pregovori; ker pa prazna vreča ne stoji pokonci, smo tudi sami pojedli malico.

Po malici je sledil drugi sklop delavnic; obiskal nas je g. Franc Kolenc, aktiven čebelar, ki nam je predstavil čebelarstvo ter svet čebel. Tako smo spoznali čebeljo družino, kako nastanejo med in ostali pridelki, podučil pa nas je tudi o tem, zakaj je čebela za nas in za naravo tako pomembna. Učenci so lahko oblekli tudi nekaj kosov čebelarske obleke in se strinjali, da je čebelarstvo lahko prav zabavna stvar.

Po predavanju so se učenci višjih razredov programa z nižjim izobrazbenim standardom v gospodinjski učilnici za vse oddelke pripravili in spekli medenjake, ostali učenci pa so v svojih učilnicah tako in drugače ustvarjali na temo čebel in medu. Po šoli ni dišalo le po slastnih medenjakih, ampak tudi po satnicah, iz katerih je vsak izmed učencev izdelal svojo pravo pravcato svečko.

V petek, 18.11., smo nato skupaj z ostalimi učenci tradicionalni slovenski zajtrk tudi pojedli. Bil je prav slasten!

 

ZDRAVJE IN PREHRANA

Učenci 5. razreda so v času PB ustvarjali plakate na temo: Kako skrbimo za svoje zdravje? Kaj je zdrava prehrana?

 

VRTNARJENJE

Učenci 2. a pridno vrtnarijo na šolskem vrtu. Prekopali so gredo, posadili sadike solate in rukole ter posejali redkvico. Na visoki gredi so iz žice in koprene postavili toplo grdo. Ker je precej suho, gredice tudi zalivajo.

Na šolskem vrtu že pobiramo prve pridelke. Spulili smo nekaj redkvic in odrezali prvo glavo solate. Otroci so solato in redkvice oprali, redkvice narezali, nato pa pojedli pri malici. Mmmmm, kako je teknilo!

 

PALMOVO OLJE

V današnjem času mladi vse več zdravo hrano zamenjajo z nezdravo hrano kot so slani prigrizki ali sladkarije. Ker nas je zanimalo, kaj naši učenci jedo na dnevih dejavnosti, smo izvedli anketo Prigrizki iz šolske torbe v 3., 5. in 9. razredu.  Vas zanima, kaj se je skrivalo v njihovih torbah?

Večina otrok je imela v torbi šolsko malico, ki nam jo je pripravila naša kuharica Cveti (sendvič, rogljiček in vodo). Šokantni pa so bili rezultati, da velika večina otrok  prinese na dan dejavnosti nezdravo hrano in pijačo, redko kdo pa ima s seboj zdrav prigrizek ali sadje. Ker smo bili nad rezultati ankete presenečeni smo se odločili, da moramo ukrepati. Odločili smo se, da posnamemo kratek video, ki bo učencem predstavil, kaj vse se skriva v njihovih šolskih torbah, kako nezdrave prigrizke zamenjati za zdrave prigrizke, kaj je palmovo olje, kje se palmovo olje proizvaja, kako palmovo olje vpliva na naše okolje in kakšna je rešitev.

Video: Palmovo olje

 

SHRANJEVANJE ŽIVIL

Nekateri skrbno razporejajo živila v hladilniku, spet drugi jih postavijo tja, kjer je pač prostor. Vsekakor je prvi način boljši, a le v primeru, če jih razporejate pravilno. V nadaljevanju si lahko ogledate PPT, kam je najbolje pospraviti jajca, kam zelenjavo in kam ostala živila.

Shranjevanje živil

 

»ODPRTA KUHNA«

Skupina učencev pri predmetu Načini prehranjevanja je 2. 6. 2017 obiskala Odprto kuhinjo v Ljubljani. Spoznavali smo slovensko in tuje kuhinje in si ogledali pripravo nekaterih  kuharskih mojstrovin v živo. Posebno pozornost smo posvetili Tednu nezavržene hrane, ki se je na ta dan zaključeval. Pobudo za dogodek je dal kuharski šef Luka Jezeršek, ki si prizadeva za odgovornejše ravnanje s hrano. Se zavedamo, da letno v Sloveniji zavržemo kar 72 kg hrane na prebivalca, s čimer bi lahko prehranili 100 družin? Mnoge restavracije so pobudo podprle in pripravile posebne jedi ali celotne »menije brez odpadkov«, npr. testenine (iz preostalega testa ob pripravi raviolov) z omako z regratom (ki je ostal od sezonske ponudbe), narastek iz starega kruha z angleško kremo in češnjami… Tudi pri izbirnem predmetu smo zbrali predloge jedi iz neporabljene hrane in ugotovili, da je v naših gospodinjstvih hrana pomembna vrednota. Sledila je tudi pokušina: na vroč dan se je najbolj prilegel osvežilni napitek in sladoled, srečanje z vzorniki – šefi kuhinje – pa je bilo odličen zaključek ogleda.