Pohod z lučkami

12. decembra 2018 smo se s starši odpravili na pohod z lučkami na 7 km oddaljene Dole. Prvič smo šli na pohod z lučkami na Dole 13. decembra 2012 na god sv. Lucije v okviru Naših kulturnih poti. Bilo je minus 13°C in sneg je segal do kolen. Tokrat je bila zima milejša in brez snega.

Dole pri Polici, ki ležijo v zavetju Debelega hriba in se omenjajo že v 12. stoletju, so imele leta 2012 136 prebivalcev, leta 2018 pa 170. Šolo Polica obiskuje kar 13 učencev iz Dol.

Dolga kolona pohodnikov se je z lučkami vila po poti do cerkvice Sv. Lucije. Glavni oltar je leta 1909 močno predelal Josip Šubic in dodal štiri nove kipe, med njimi tudi glavno zavetnico Sv. Lucijo. Zgodbo o Luciji je predstavil dr. Jože Plut, farni župnik.

Druženje smo nadaljevali pri družini Ogrinc. Prijetno vzdušje ob glasbi – igranju na harmoniko Sandija Škrjanca, obilno obloženi mizi z raznovrstnim pecivom staršev iz Dol in toplem čaju, se je nadaljevalo v večerni čas.

Hvala družini Ogrinc in vsem staršem iz Dol za gostoljubje!

Zanimiv pohod z lučkami
Ko smo prišli do šole, smo naredili selfi z učiteljico Mirjam. Nato je imela učiteljica Marija zanimiv govor o vasi Dole, katero smo potem tudi obiskali. Ko smo bili na poti, smo se zelo zabavali. Ker smo imeli s seboj lučke, se nas je zelo videlo. Najprej smo šli do cerkve svete Lucije. O njej nam je župnik Jože Plut povedal zelo veliko stvari, ki jih nisem vedela. Na koncu smo šli do moje sošolke Inje, da smo se malo posladkali s piškoti ob čaju in glasbi.
Zala Jozić Kočmar

Zelo sem se veselila pohoda z lučkami. Preden smo se odpravili, smo naredili selfi z učiteljico Mirjam. Pohod je bil smešen, saj sem hodila z Injo, Martinom in z Jakatom, ki nas je spravljal v smeh. Na Dolah smo šli do cerkve svete Lucije. Župnik nam je povedal nekaj o zgodovini. Nato smo šli do prve hiše na Dolah. Ob toplem čaju in okusnih piškotih smo se imeli res lepo. Nato nam je moj oči zaigral na harmoniko. To je bil najboljši pohod z lučkami do sedaj.
Lana Škrjanec

Pohod z lučkami
V sredo, 12.12.2018, smo imeli pohod z lučkami. Preden smo se odpravili, nam je učiteljica Marija pripravila kratek govor o Dolah pri Polici. Čas je bil, da začnemo s hojo. Večkrat se je kolona ustavila, ob tretjem postanku pa smo skupaj s pevskim zborom zapeli šolsko himno. Zelo je bilo zabavno. Nadaljevali smo pot do cerkve svete Lucije. Tam nam je župnik razložil več o njej. Na koncu smo odšli k družini Ogrinc ter tam poklepetali ob čaju, piškotih in glasbi.
Inja Ogrinc

(Skupno 326 obiskov, današnjih obiskov 1)