Epilog

Delovni obisk v Latviji je bil čudovit in nepozaben. Osnovni cilj naše eksurzije je bil snemanje šestih pesmi. Posneli smo jih dokaj hitro in na spodnji povezavi jih lahko že poslušate.

6. dan, petek, 26.5. 2017

Zjutraj smo se v oblačnem vremenu odpeljali v smeri morja – na sever blizu mesta Jurmala. Obiskali smo najdaljše peščene sipine v Latviji, ki tvorijo zanimivo obalo: plitvo morje z nanosi in borovimi gozdovi. Načrtno pogozdovanje sipin je preprečilo, da bi jih veter odpihnil in preoblikoval. Na sipinah smo preizkusili metanje, skakanje, tekanje, gradnjo bazenčkov, ipd. Najpogumnejši pa so se celo podali v mrzlo Baltsko morje na hitro osvežitev, navkljub mrzlemu vetru in oblačnemu vremenu. Pozno popoldne se odpravljamo na mestno parado mesta Jelgava, na katerem bomo Blossomci pro-movirali tako naše države, kakor sam projekt. Mesto praznuje 752- letnico obstoja.

5. dan, četrtek, 25. 5. 2017

Ob 9.00 smo se v sončnem vremenu z avtobusom odpravili v bližnji nacionalni park – Tervete. Imeli smo učno uro o gozdnem ekosistemu: različnih vrstah dreves in živali ter njihovih funkcijah. Povzpeli smo na razgledni stolp, od koder smo imeli čudovit razgled na gozdove in polja, ki jih je krasila cvetoča repna ogrščica. Nato pa je prišel višek dneva, ko smo preizkusili naše motorične veščine v pustolovskem parku.

  1. dan,  sreda, 24. 5. 2017

Dopoldne je bil dan D za snemanje šestih pesmi: učenci šestih držav so odlično zapeli pesmi. Nato smo odšli v nekaj kilometrov oddaljeni park za mladino, kjer imajo poleti različne delavnice in tabore. Preizkusili smo se v mini pustolovskem parku na različnih rekvizitih. Najpogumnejši so zaplavali v bazenu, navkljub mrzlemu vremenu in občasnemu dežju. Na obisk je prišla lokalna folklorna skupina, ki nas je ob živi glasbi učila plese. Za kosilo smo si  popekli klobase na odprtem ognju in se nato pozno popoldne odpravili k družinam.

 

 

  1. dan, torek, 23. 5. 2017

Dan smo začeli s pevskimi vajami že ob 8.30. Sedaj smo postali že pravi mojstri v izgovarjavi valižanščine, norveščine, grščine, latvijščine in italijanščine. Po malici smo imeli 4 delavnice, kjer smo izdelovali različne izdelke in se utrjevali v znanju ročnih spretnosti: v lesarski delavnici smo izdelali lesene note in kitare; v bobnarski delavnici smo izdelovali miniaturne bobne in ostala tolkala; v kuharski delavnici smo spekli zelo okusne piškote; v gospodinjski delavnici pa smo pletli velikanske violinske ključe. Po kosilu smo se sprehodili do mestnega stolpa, iz katerega smo imeli razgled na Jelgavo z ravninsko okolico.

 

2. dan, ponedeljek, 22. 5. 2017:

Po zajtrku smo se vsi dobili v osnovni šoli Jelgavas 4. sakumskola, ki jo obiskujejo naši gostitelji. Šola ima več kot 1000 učencev, ki obiskujejo pouk od 1. do 6. razreda. Pripravili so nam simpatično proslavo z mnogo zborovskega petja. Predstavile smo se tudi gostujoče šole, nato pa smo zavihali rokave in vadili petje 6 pesmi. Po kosilu smo obiskali njihovo znamenito glasbeno šolo, kjer se nam je predstavil odličen dekliški pevski zbor, ki pobira mednarodne nagrade. Nato smo se popeljali z ladjico po reki Lielupe in si ogledali mesto, plaže ter neskončne travnike. Pomahali smo si v slovo ter se odpravili k družinam.

 

1. dan,  nedelja, 21. 5. 2017:

Ob 1.30 zjutraj smo se 2 učitelja in 4 sedmošolci (Vid, Nejc, Natalija in Viktorija) odpeljali iz Grosuplja v Bergamo (Italija). V prekrasnem dopoldnevu smo poleteli v nebo in po 2,5- urnem mirnem letu prispeli v Rigo (Latvijo), kjer nas je pričakala učiteljica Aiga. Z njo smo se najprej popeljali na kratek izlet po mestu Riga, ki ga krasijo stara arhitektura, veliko, veliko zelenja in ogromno vode: reke, kanali, ribniki. Nato smo odbrzeli po zeleni, ravninski pokrajini v 45 km oddaljeno mesto Jelgava, kjer so se učenci namestili pri družinah gostiteljicah. V Jelgavi bomo preživeli naslednjih 6 dni.

 

 

 

(Skupno 196 obiskov, današnjih obiskov 1)