Pozdravljeni vsi, ki ste kakor koli povezani z izmenjavo Francija-Slovenija. Danes vam v branje ponujamo delčke vtisov, ki smo jih učiteljice zbrale med učenci na izmenjavi.

Prvi dan, torej dan, ko so potovali v Francijo, se jim ni zdel posebno naporen, zato so se v pripovedovanju osredotočili na večerne ure, ko so prispeli k družinam, tam pojedli večerjo – največ jih je večerjalo testenine ali riž – vsi vprašani pa so omenili, da so jim zvečer ponudili tudi francoski kruh, sir, sadje ter puding ali jogurt. Le redki so zdržali pokonci do poznih ur, saj je spanec kar sam od sebe rinil na oči mladih potovalcev.

Torek se je pričel z jutranjim zborom pred šolo; skupaj z dopisovalci so šli v šolo, ki je precej večja od naše, tam pa so učitelji zanje pripravili različne dejavnosti. Večinoma so bile to igre, v katerih so se spoznavali in raziskovali navade ter značilnosti obeh držav. Nato so sledile predstavitve Slovenije in nato še kviz, kjer sta se pomerili ekipi Slovenije in Francije v kvizu Lepo je biti milijonar; tema je bila poznavanje dejstev o obeh državah. Le kdo bi rekel, da se značilni francoski sladici, ki jo imenujemo ‘makron’, v Franciji reče ‘macaron’? Ali pa, da je najvišja gora v Sloveniji Triglav z višino 3864 m in ne na primer Maribor z izmišljeno višino 3256 m? Vprašanja so bila namreč resna, odgovori pa včasih malce hudomušni. Po dveurnem odmoru smo se vrnili v šolo, kjer smo imeli delavnice z učitelji glasbe, tehnike, umetnosti, angleščine in drugimi učitelji, ki so jim pomagali pripraviti zanimive izdelke – od ogromnega plakata z mozaikom njihovih veselih izrazov do posnetkov »two faces«. Vse izdelke boste lahko videli, ko se vrnemo domov.

Za konec pa so vam zbrali nekaj dejstev o šoli, kjer gostujemo; ta dejstva so bila za nas nekoliko nenavadna, morda presenetijo tudi vas.

Ali ste vedeli, da so šolske ure v Franciji dolge 55 minut, da učenci v šoli ne jedo malice, ampak šele kosilo (ob 12h), da imajo med 12h in 14h odmor, ko gredo lahko domov na kosilo oz. imajo prosti čas, da so WC-ji odprti le med odmori, če želiš WC-papir, pa moraš ponj k informatorju – seveda ga lahko prineseš tudi od doma, in da v učilnicah ni umivalnikov?

Skratka, dan je bil poln dogodkov, ki so učence in učiteljice precej izčrpali, zato se bomo vsi skupaj skušali dobro naspati, da bomo spočiti za jutrišnje avanture v vulkanskem parku. Nasvidenje do naslednjega poročanja iz St Chamonda.

Za šolsko spletno stran so svoje vtise z vami delili Nejc L., Natalija B. P., Rosa R., Zala Ž. K. in Lun M.

(Skupno 295 obiskov, današnjih obiskov 1)