Četrtek pred zimskimi počitnicami je bil za nas zanimiv dan. Najprej smo spoznavali program PowerPoint, s Pinom obiskali notranjost Zemlje, s Svitoma spoznali črno luknjo, nato pa smo se odpravili še v Slovenski šolski muzej. Kako smo se imeli tam, so opisali učenci novinarji. Pod njihovimi prispevki pa si lahko ogledate fotografije.

Učenci 4. razreda smo obiskali Slovenski šolski muzej. Ko smo se pripeljali z avtobusom do muzeja, smo se razdelili v 2 skupini. Prva skupina se je najprej preizkusila v igranju učencev iz leta 1930, druga pa se je odpravila na ogled muzeja. Na učni uri smo bili oblečeni v stara oblačila. Na roko, s katero so pisali, smo si nadeli rokavnik. Na desni strani so sedele deklice na levi pa dečki. V učilnici je bila slika kralja Aleksandra Karadžordževića in križ z Jezusom. Ko je prišla v učilnico učiteljica, smo jo morali pozdraviti z dober dan gospodična učiteljica in ne gospa učiteljica. Gospa učiteljica je niso smeli klicati, ker ni bila poročena in ni imela otrok. Gospodična učiteljica je imela spete lase v figo. Oblečena je bila v dolgo obleko in v roki je imela šibo. Gospodična učiteljica ni marala levakov in je rekla da morajo tisti, ki pišejo z levo roko 100-krat napisati poved: Leva roka je grda roka in z njo ne pišem. Učenci smo morali biti urejeni in imeti čiste roke.  Kazni so bile take, da so šli poredni otroci klečat na koruzo, sedet na oslička ali pa so morali oslička vzeti domov. Lahko so bili zapisani tudi v črno knjigo.

Zala Kumelj, novinarski krožek

V petek, 22.2.2019, so učenci četrtega razreda Osnovne šole Brinje Grosuplje obiskali šolski muzej. Tja so se odpeljali z avtobusom. Ko so prišli, so se razdelili v dve skupini. Prvi so vstopili skozi časovna vrata b razred. Pred vstopom so si nadeli stara oblačila ter rokavnike, da se nebi umazali s črnilom. Prišli so v leto 1930. V učilnici  sta bila v desnem kotu osel in koruza. Nad oslom so pa bile zapisane šolske postave. Vsaka učilnica je imela križ in sliko kralja. Na desno stran lesenih klopi so se usedle punce na levo pa fantje. Ko je pozvonil zvonec, je v učilnico vstopila učiteljica. Učiteljica je bila oblečena v dolgo oprijeto krilo in srajco. Bila je do potankosti urejena. Učenci in učiteljica so morali biti snažni. Če učenci nisi bili snažni, so šli sedet na osla ali klečat na koruzo. Učiteljica v svojem razredu ni sprejemala levakov. Če je kdo pisal z levo roko, je moral za domačo nalogo napisat stokrat poved: Leva roka je grda roka in z njo ne pišem. Naučiti se je moral pisati z desno roko. V tistem času so imeli tudi predmet lepopis, ki se ga je posebej ocenjevalo. Vse zapisane črke so morale biti nagnjene v desno. Če si bil poreden, si bil zapisan v črno knjigo, če si bil zelo priden pa si bil zapisan v zlato knjigo. Otroci so dan danes lahko srečni, ker  imajo veliko bolj prijetno šolanje  in so lahko hvaležni za to, kar imajo.

Živa Remic, novinarski krožek

4. b in 4. a razred sta v petek, 22.2 2019, obiskala šolski muzej. V šolski muzej sta se odpeljala z avtobusom. Tam so se učenci razdelili v dve skupini. Učenci 4. b so imeli najprej  uro lepopisa, učenci 4. a pa so odšli na ogled muzeja. Pred uro lepopisa so se učenci oblekli v starinska oblačila. Vsak je dobil rokavnik, da si ni popackal oblačil. Na desni strani učilnice so sedele punce, na levi pa fantje. Hrbet so morali imeti zravnan in roke za hrbtom. Klopi so bile narejene iz lesa. Ko je v razred prišla učiteljica, so vstali in jo pozdravili: Dober dan, gospodična učiteljica. Pisali so s peresi, ki so jih pomakali v črnilo. Če so si s črnilom popackali list, so na črnilo dali pivnik. Črke so morale biti nagnjene malo v desno.  Učiteljica je bila zelo stroga. Če so bili poredni, so šli klečat na koruzo, sedet na oslička, nosit oslička ali pa so bili zapisani v črno knjigo. Ko je bilo konec ure lepopisa, jim je vodič pokazal muzej. Bilo jim je zelo zanimivo. Ko so si vse ogledali so sedli v avtobus in se odpeljali nazaj v šolo iz leta 2019.

Lana Strmec, novinarski krožek

 

 

 

 

(Skupno 889 obiskov, današnjih obiskov 1)