Mestna knjižnica Grosuplje je 18.12.2018 organizirala dogodek, na katerem so se predstavili invalidi Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine.

Na dogodku so paraplegiki in tetraplegiki ozaveščali mlade o vzrokih invalidnosti, da mlade opozorijo na nevarnosti, ki prežijo na vsakem koraku. Dejali so, da je to njihovo poslanstvo in njihova dolžnost.

 

Tudi mi smo dobili vabilo na dogodek in se ga v okviru pouka (Domovinska in državljanska kultura in etika) z veseljem udeležili z učenci 7.a razreda. Učenci in učitelji smo iz prve roke izvedeli vzroke, ki so  pripeljali na invalidski voziček, ter na njihove hude posledice. Še posebej so se nam vtisnile v spomin življenjske zgodbe Slavca, Bojana in Roka.

Društvo poleg programov, ki jih nudi para- in tetraplegikom, izvaja programe osveščanja in preventive za širšo družbo, predvsem za učence in dijake. Ker ima kar 28% članov Društva okvaro hrbtenjače zaradi prometne nesreče, se je velik del preventivnega dela usmerilo ravno na opozarjanje na nevarnosti v prometu in hkrati promociji prometne vzgoje. To je vzgoja, kjer si mlad človek oblikuje vedenje o varnosti v prometu, usvaja moralne norme pravilnega ravnanja v prometu in varnega vključevanja v cestni promet kot pešec, potnik, kolesar, voznik vozila.

V okviru predstavitve paraplegikov in tetraplegikov se mladi srečujejo z invalidnostjo, drugačnostjo. S tem se spreminja odnos celotne družbe, saj se podirajo tabuji in poudarja različnost ljudi.

Po nasvetu tetraplegika Roka Bratovža smo si v okviru evalvacije ogledali promocijski video SUPOERHUMANS –Yes I can in se o njem tudi pogovorili.

Zaradi dobre izvedbe in presenetljivo dobrega odziva učencev bom(o) takšno sodelovanje z Društvom paraplegikov ljubljanske pokrajine, ob sodelovanju z Mestno knjižnico Grosuplje, kjer je predstavitev tudi potekala, z veseljem ohranjali in spodbujali še naprej.

 

Dušan Antolič

 

(Skupno 176 obiskov, današnjih obiskov 1)