KNJIŽNIČNO INFORMACIJSKO ZNANJE (KIZ)

ŠOLSKO LETO 2018/19

NOČ BRANJA 2019

Kdor vesele pesmi poje
gre po svetu lahkih nog,
če mu kdo nastavi zanko,
ga užene v kozji rog.

Jaz pa pojdem in zasejem
dobro voljo pri ljudeh.
V eni roki nosim sonce,
v drugi roki zlati smeh …

 

Rdeča nit naše letošnje noči branja je bil »Kekec«. Zakaj ravno Kekec? Letos mineva 100 let odkar je Josip Vandot prvič objavil Kekčevo povest. Skozi leta pa so Kekčeve zgodbe postale del folklorne tradicije – poslušali in brali o Kekcu so že naši starši, stari starši ter tudi njihovi starši … Zato smo se na naši tradicionalni noči branja s Kekcem »družili« tudi mi.

Po uvodnem pozdravu smo predstavili naše vstopnice. Učenci so s seboj prinesli zelo raznolike predmete, ki bi lahko bili povezani s Kekcem. Sledila je igra »Spoznavni bingo«. Igra nam je omogočila, da smo se med seboj bolje spoznali. Sledila je slastna večerja ter priprava ležišč. Po večerji smo si ogledali prvi slovenski mladinski celovečerni film Kekec. Film je režiser Jože Gale posnel davnega leta 1951.

Po ogledu filma so se učenci razdelili v delavnice po lastnem izboru. Nekateri so se odločili za izdelavo kazalk. Ponujenih jim je bilo več različnih materialov ter načinov izdelave le teh.

Preostali pa so se odločili za dramatizacijo zgodbe Kekec in Pehta. Najprej je bilo potrebno razdeliti vloge, potem pa so morali učenci »naštudirati« še besedilo ter igro. Pred spanjem so se naši igralci tudi predstavili. Odrezali so se več kot odlično.

Sledil je odhod v posteljo ter večerno branje ob lučkah. Po branju pa se je iz učilnic še kar nekaj časa slišal šepet in tihi smeh prijetnega druženja z vrstniki. Zaspali smo v zgodnjih jutranjih urah.

Zjutraj smo pospravili učilnice, pojedli zajtrk, strnili naše vtise ter veseli odšli domov.

Vsi se že veselimo naslednje noči v šolski knjižnici!

NAGRADNI ZLET ZA ZLATE BRALCE 

V tem šolskem letu smo učence, ki so vseh devet let opravili Bralno značko nagradili z izletom v Benetke. Benetke so mesto na vodi, ki nam ob vsakem srečanju razkrijejo košček svoje zgodovine, vsakič malce drugače.

V četrtek, 23. 5., smo se na šolskem parkirišču zbrali v zgodnjih jutranjih urah. Pot smo nadaljevali proti Škofljici, kjer so se nam pridružili učenci OŠ Škofljica. Nato je sledila vožnja mimo Ljubljane, Postojne, Sežane do Fernetičev ter potem po Italiji do rta Punta Sabbioni. Tu nas je čakala ladjica, ki nas je popeljala v Benetke, na trg sv. Marka, kjer smo se izkrcali.

Eno najlepših mest na svetu nas je očaralo z drobnimi detajli na pročeljih palač, z veličastnostjo Doževe palače in dih jemajočo baziliko sv. Marka.

Ozke uličice, romantični mostovi, gondoljerji, ki prevažajo zaljubljene popotnike, poulični glasbeniki, ki nežno pobožajo utrujene misli mimoidočih… to je le nekaj drobnih utrinkov iz plavajočega mesta.

To je bil dan, ki je bil poln novih doživetij, vtisov in poznanstev. Nad izletom smo bili navdušeni prav vsi!

Benetke se na srečo pogrezajo počasi in pričakujejo nove in nove generacije turistov – tudi ljubiteljev dobrih knjig.

Saj veste – branje se vedno splača!

Mnenja učenk o izletu:

Dan se je začel že zgodaj, saj smo izpred šole odrinili že ob 5.30. Ob 6.00 smo pobrali še učence OŠ Škofljica in dogodivščina se je pričela. 4 – urna vožnja je minila hitro, saj smo se pogovarjali, se zabavali in uživali ob pogledu na naravo. V Benetke smo se elegantno pripeljali z ladjico. In prvi pogled je bil zagotovo osupljiv. Mesto, grajeno na vodi ima prav zares zanimivo arhitekturo in zgodovino. Potem ko smo si pogledali del mesta z vodičko, smo imeli uro časa, da si gremo kupit spominke in malo
sami raziskujemo trgovinice. Ogledali smo si tudi Basilico di San Marco.
Čas je hitro minil in kot bi mignil, smo se že vkrcali na ladjico za nazaj. Potem pa vožnja z avtobusom do doma. Čeprav smo domov prišli pozno, smo prišli nasmejani in z novimi prijateljskimi vezmi.

Maja Kump, 9. a

Tisti četrtek je bil zelo zanimiv. Zgodaj smo vstali in se odpravili proti Benetkam. Pot je bila zabavna, poslušali smo glasbo in podobno. Vozili smo se 4 ure. Prišli smo do ladjice, ki nas je odpeljala do Benetk.
Ogledovali smo si mesto in njegove zanimivosti. Zelo lepo »artistično« mesto. Seveda pa zelo drago. Imeli smo nekaj prostega časa, da smo si ogledali mesto brez učiteljev. Vrnili smo se na ladjico in kasneje na avtobus. Domov smo prišli pozno, a polni novih izkušenj.

Neja Vidmar, 9. a

NOČ S CANKARJEM

Cankarjevo tekmovanje poteka že leta in leta, letos pa smo na naši šoli priprave za to tekmovanje imeli na prav poseben način. Učenci smo se v petek, 30. novembra, zbrali ob 18. uri pred glavnim vhodom šole in se napotili v učilnice. Za uvodnim nagovorom učiteljic smo se razdelili v dve skupini.  V 1. skupini so bili učenci 6. in 7. razreda, v 2. pa učenci 8. in 9. razreda. Prva skupina se je ukvarjala s knjigama Solzice (Prežihov Voranc) in Avtobus ob treh (Nataša Konc Lorenzutti), druga pa s knjigo Kit na plaži (Vinko Moderndorfer). Imeli smo zelo razgiban in poln urnik.

Na začetku smo se seznanili z življenjepisnimi podatki o avtorjih ter po skupinah ustvarjali na to temo. Nekateri so pripravljali plakate, drugi so delali kvize, ki smo jih na koncu tudi rešili. Sledil je ogled kratkega videa o knjigah ter branje odlomkov. Posebej smo se posvetili tudi glavnim osebam iz knjig. Tako smo za njih pripravili profile za socialna omrežja,  se postavili v vlogo nekaterih oseb in opisali en dogodek še iz perspektive drugih oseb.

Sledila je zaslužena večerja in kratek odmor. Ko smo si pridobili malo energije, smo prinesli blazine v dve učilnici (kjer smo kasneje prespali). Nato smo nadaljevali z delavnicami. Med drugim so si nekateri skupine izbrale odlomek iz knjige, o katerem so učenci naredili stripe. Druge so se ukvarjale s primerjavami različnih tem iz knjig. Dotaknili smo se tudi literarnovednih pojmov ter razmišljali o temi letošnjega Cankarjevega tekmovanja; naša dediščina – kjer preteklost sreča prihodnost.

Sledil je krajši premor – vsi smo se zbrali v eni učilnici, se razdelili v skupine in odigrali nekaj prijetnih socialnih iger. Nadaljevali smo z izdelovanjem stripov ter delom po skupinah. Na koncu smo imeli še kviz, s pomočjo katerega smo ugotovili, da smo knjige dobro prebrali in se res veliko novega naučili.

S tem so se naše delavnice končale in začeli smo se pripravljati na spanje. To je bila za vse posebna izkušnja in marsikdo je kljub napornemu delu potreboval kar nekaj časa, da je zaspal. V soboto zjutraj smo se zbudili ob osmih. Pospravili smo spalne vreče in blazine, sledil pa je zajtrk.  Po končanem zajtrku smo se odpravili domov in naprej nadaljevali s soboto s prijetnimi vtisi preživete noči na šoli Brinje.

Maruša Vidic, 9. c

PRVOŠOLCI PRVIČ OBIŠČEJO KNJIŽNICO

Knjiga je kot luč – prebereš jo,

da sveti v tebi.

(France Bevk)

Prvi obisk knjižnice je za otroke zelo dragocen. Učenci 1. razredov so v tem tednu prvič obiskali šolsko knjižnico. Knjižničarka Polona jim je predstavila knjižnico, razložila pomen besede izposoja, pokazala, kako se ravna s knjižničnim gradivom ter povedala, kako se v knjižnici obnaša.

Učenci so si ogledali knjižne police  in knjižne »zaboje«, v katerih so slikanice primerne njihovi starosti. Dobili so izkaznice, darilno knjigo »Kotiček na koncu sveta«, ki jo podarja Društvo Bralna značka ter postali člani šolske knjižnice.

 

ŠOLSKO LETO 2017/18

NOČ BRANJA 2018

Pa smo jo spet dočakali… Noč branja in spanje v šoli!

Naša letošnja Noč branja je bila, za spremembo od prejšnjih, filmsko obarvana. Naš glavni junak pa je bil deček Avgust iz knjige Čudo.

Knjiga govori o dečku, ki se je rodil s hudo deformacijo obraza. Do desetega leta ni hodil v šolo, ampak je imel zaradi številnih zahtevnih operacij in dolgotrajnih okrevanj pouk doma. Z vstopom v peti razred osnovne šole je zdaj njegova edina želja, da bi ga sošolci imeli za navadnega. Toda novi sošolci ne morejo prezreti njegovega nenavadnega obraza. Knjiga nam predstavi vrednost pravega prijateljstva ter moč prijaznosti, empatije, sočutnosti in upanja.

Večer smo pričeli s socialnimi igrami, nadaljevali s pripravo prostorov za spanje ter večerjo. Po večerji smo si ogledali film Čudo, po filmu pa so učenci v parih izdelovali stripe.

Ponovno so sledile socialne igre ter večerna priprava na spanje.

Ob soju baterijskih svetilk so v šolskih učilnicah učenci prebirali knjige, ki so jih za vstopnico na Noč branja prinesli od doma. Po branju pa se je iz učilnic še kar nekaj časa slišal šepet in tihi smeh prijetnega druženja z vrstniki. Verjemite, zaspali smo v zgodnjih jutranjih urah.

Zjutraj smo pospravili učilnice, pojedli zajtrk ter strnili naše vtise. Vsi smo bili sklepčni, da je za nami zelo prijetna noč. Knjižničarke pa smo se po ogledu nastalih stripov odločile, da vse učence nagradimo z ugankarsko revijo Križanke.

Nastali stripi bodo v tem tednu razstavljeni v šolski knjižnici ogledate pa si jih lahko tudi v naši fotogaleriji.

BRALNI MARATON

Na naši šoli je 3. 4. 2018 potekal bralni maraton, saj 2. 4. praznujemo rojstni dan pisatelja H. C. Andersena, na ta dan se uradno zaključi bralna značka, praznujemo pa tudi mednarodni dan knjig za mladino.

Bralni maraton se je začel že v jutranjem varstvu ob 6.30, trajal pa je do 18. ure, in sicer do nastopa za starše učencev 3. a razreda. Bralnemu maratonu so se pridružili tudi starši učencev 3. a, ki so po prireditvi otrokom prebrali knjigo, Ali veš koliko te imam rad?.

Mnogi učitelji so na ta dan svoje učne ure prilagodili tako, da so pouk namenili branju. V oddelkih podaljšanega bivanja so starejši učenci brali mlajšim.

Na šoli je poleg bralnega maratona potekala tudi tržnica knjig, in sicer med glavnim odmorom v naši knjižnjici. Knjige je v menjavo prineslo kar 78 učencev 1. in 2. triletja ter le dva 2 učenca 3. triletja. Nabralo se je ogromno število knjig, ki so jih učenci po menjavi zadovoljno odnesli na svoje domove.

Naja Kokot, 9. b

ZABAVNA MATEMATIKA V ČASU KNJIŽNIČNE URE

Sliši se skoraj nemogoče, vendar je res.  Učenci 4.razreda so preko knjig spoznavali matematično logične trike, uživali v logično matematičnih igrah, na pripravljenih učnih listih pa iskali vsiljivce, vzorce, popolnoma enake pare sličic, reševali uganke, sudoke.. .

Pa naj še kdo reče, da učenje ni zabavno!

PREŠERNO O PREŠERNU

Pri urah KiZ-a smo tudi v tem šolskem letu izvedeli veliko novega in zanimivega o Francetu Prešernu. Po šoli, pred in v knjižnici pa je razstavljenih veliko likovnih izdelkov naših otrok.

RASTEM S KNJIGO, KULTURNI DAN ZA SEDMOŠOLCE

»Rastem s knjigo« je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture. Z njim skušamo osnovnošolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic.

V projekt so vključeni učenci 7. razreda. Tudi naša šola že vrsto let z veseljem sodeluje v tem projektu. Ob tej priložnosti so naši učenci v petek, 2. 2. 2018, obiskali Mestno knjižnico Grosuplje, kjer jim je njihova knjižničarka razkazala knjižnico, jih sezananila s postavitvijo gradiva, s knjižnimi novostmi ter z uporabo programa Cobiss. Pred odhodom domov jim je knjižničarka predstavila še avtorja darilne knjige, ki so jo sedmošolci prejeli v trajno last. V letošnjem letu je to knjiga Zvezde vabijo, Mihe Mazzinija.

PREDPRAZNIČNO DOGAJANJE V NAŠI KNJIŽNICI

EKO BRALNA ZNAČKA ZA UČENCE 2. RAZREDA

Za učence 2. razreda sem pripravila knjižnično vzgojo na temo lokalno pridelane hrane. Najprej sem učencem razložila in pokazala kako so knjige v naši knjižnici urejene. Nato so učenci v parih iskali knjige po knjižnih policah. Učenci so bili pri tem zelo uspešni. Ko so poiskali vse knjige, so učenci kmalu ugotovili, da so vse najdene knjige povezane s hrano. Seveda, saj je bila to naša glavna tema!

Sledile so tri uganke. Pri prvi so morali učenci potipati neznan predmet v vreči in ga prepoznati s tipanjem. Pri drugi so morali nekaj vonjati in prepoznati, kaj ima takšen vonj. Pri tretji pa so učenci nekaj dobili v usta in to prepoznali le po okusu. Uganke niso bile pretežke. Učenci so hitro ugotovili, da je to krompir.

Krompir pa je bil povezan z zgodbo Petre Matos: Krompirjevo popotovanje. V pravljici so učenci spoznali dva krompirja, Andreja in Irfana ter dečka Jana. Njuni povsem različni življenjski zgodbi dečka Jana opomnita na pomen lokalno pridelane hrane.

Po eko pravljici je sledilo literarno poustvarjanje. Učenci so imeli na izbiro dve možnosti. Lahko so napisali nadaljevanje zgodbe ali pa so se vživeli v Irfana ter v njegovem imenu napisali pismo domov.

Več v fotogaleriji…

EKO BRALNA ZNAČKA

V okviru Eko bralne značke so učenci 1. c obiskali šolsko knjižnico. V knjižnici so prisluhnili eko pravljici z naslovom Fižolina. Pravljica govori o zarjaveli pločevinki, ki  se je po pomoti znašla sredi gozda na dvorišču zajčka Leopolda, ki se ravno pripravlja na praznovanje svojega rojstnega dne. Jezen jo želi zakopati v zemljo, pa ga pločevinka opomni, da po zemlji rijejo krti in se lahko porežejo. Tudi na drevo je ne more obesiti, ker se vanjo lahko zataknejo veveričji mladiči, zato jo odnese na jaso sosednjega gozda in jo pusti tam, vse dokler je ne najde zajčica Mila …

Po prebrani pravljici učenci so z različnimi vzorčki olepšali pločevinko Fižolino ter zajčico Milo. Izdelke učencev smo nato razstavili v šolski knjižnici.

PREDSTAVITEV KNJIŽNIČNE VZGOJE ZA UČITELJICI IZ FINSKE

Tik preden smo odšli na zaslužene jesenske počitnice sta nas v oddelku obiskali učiteljici razrednega pouka Maria in Leena iz finskega mesta Oulu. Učiteljici smo odpeljali v šolsko knjižnico, kjer nam je knjižničarka Polona pripravila knjižnično uro. Najprej smo se pozdravili z zabavnim plesom, nato pa smo prisluhnili slovenski ljudski pravljici, Hvaležni medved. Po pravljici smo izdelovali knjižne kazalke.

Kljub temu, da Finska slovi po enem od najboljših šolskih sistemov na svetu, sta bili učiteljici prijetno presenečeni nad organizacijo in založenostjo naše šolske knjižnice. Prav tako pa sta bili navdušeni nad poukom v šolski knjižnici (knjižnično vzgojo).

Več v galeriji…

OBISK KNJIŽNIČARKE POLONE NA POŠ POLICA

“Knjige so sanje, ki jih držimo v rokah.” (Neil Gaiman)

Take ta prave knjižne sanje nam je pričarala knjižničarka Polona, ki nas je obiskala na lep petkov dopoldan, kajti 17. septembra, na dan zlatih knjig, se je pričel uradni začetek novega bralnega leta.

Prvošolci POŠ Polica smo ji z navdušenjem sledili v novo, lepo knjižnico, ki je svoja vrata odprla z otvoritvijo nove Podružnične OŠ Polica. Nismo vedeli, kaj nas čaka, vedeli pa smo, da bo ura knjižnične vzgoje zanimiva.

Ga. Polona nam je predstavila knjigo Medvedkova knjižnica. Z zanimanjem in veliko mero radovednosti smo prisluhnili zgodbi. Očarala nas je.

Medved, o kateri govori zgodba, je svojo knjižnico začel deliti s svojimi prijatelji, ki so našli njegovo izgubljeno knjigo. Postali so pravi prijatelji in ob prebiranju knjig so se resnično zabavali.

Ob koncu ure pa nas je knjižničarka Polona razveselila z izkaznicami šolske knjižnice ter knjigo Petra Svetine Kako je gospod Feliks tekmoval s kolesom. Vsem prvošolcem je to knjigo podarilo Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS. Hvala vam.

Zapisala razredničarka: Ksenija Kovačec Marin

ŠOLSKO LETO 2016/17

STAREJŠI UČENCI BEREJO MLAJŠIM

V četrtek, 1. 6. 2017,  smo imeli skupaj z učenci 5. c knjižnično vzgojo. Naši starejši prijatelji so nam v šolskem atriju prebrali pravljico Peter Klepec. Tako petošolci kot prvošolci smo v druženju zelo uživali. Dogovorili smo se, da bomo srečanje zagotovo še kdaj ponovili.

KNJIŽNIČNA VZGOJA v 4.a

Pri naravoslovju pripravljamo govorne nastope o živalih. Umetnici Lia in Maša sta narisali živalsko drevo, kamor bomo nalepili predstavitve svojih živali, nato pa smo se odpravili na študij v knjižnico. Učiteljica Polona nam je pripravila zanimivi dve uri knjižnične vzgoje. Za ogrevanje smo igrali Brainbox o živalih, ponovili, kako najdemo knjige, nato pa se je začel pravi študij. Zagrizli smo se v knjige in iskali podatke o spužvah, komarjih, navadnem matiji, sinjem kitu itd. Pregledali smo vse knjige in večinoma našli veliko informacij. Nekateri se bodo še vrnili in študij dokončali. Uganete, na kateri polici so knjige o živalih? 🙂 Hvala gospem knjižničarkam za potrpežljivost in pomoč.

NOČ BRANJA NA OŠ BRINJE GROSUPLJE

V noči iz 21. na 22. 4. 2017 smo knjižničarke na šoli pripravile »Noč branja«. Večera se je udeležilo 44 otrok iz 3. in 6. razreda.

Večer smo pričeli s pogovorom o naših pričakovanjih glede poteka večera. Pisateljica Urša Krempl, naša večerna gostja, nam je na zelo zanimiv način predstavila svoje literarno delo. Na njeno zanimivo predstavitev so se odzvali tudi naši učenci, saj so ji zastavili veliko vprašanj.

Sledila je večerja, nato pa smo večer nadaljevali s socialnimi igrami. Po socialnih igrah so učenci v trojkah izdelovali slikopise. Najboljše tri skupine smo nagradili s književno nagrado. Seveda tudi na letošnji noči branja ni manjkal ples. Tia Vidmar Tomšič, učenka tretjega razreda, pa se je opogumila in nam vsem skupaj povedala zgodbo za lahko noč.

Večer se je zaradi prijetnih aktivnosti zavlekel v zgodnje jutranje ure, kljub temu pa smo zjutraj zbrali toliko energije, da smo pred odhodom domov v pogovoru strnili naša doživetja. Soglasno smo se strinjali, da smo skupaj preživeli prijeten večer ter da se že veselimo naslednje noči branja.

POMLAD

OPIS ŽIVALI

RAZSTAVA UČENCEV 2.a

V šolski knjižnici smo naredili razstavo slik učencev 2.a. Učenci so sebe predstavili skozi svojih 10 najljubših stvari.