https://www.facebook.com/borutpahor.si/videos/519000502228228/?t=1

»Na prireditvi sva bili navdušeni, saj sva v živo videli predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in sva se z njim tudi fotografirali. Presenetilo naju je, da je na naši šoli kar 70 otrok s posebnimi potrebami. Prireditev nama je bila všeč. Šolski zborček je prelepo pel.«

Kiara Kolenc in Julija Černota

Osnovna šola Brinje Grosuplje pod svojo streho že 20 let gosti Podružnično osnovno šolo s prilagojenim in posebnim programom.

Pravzaprav OŠPP v Grosuplju obstaja že od šolskega leta 1969/70, torej dolgih 50 let. Zanimiv je podatek, da število učencev v OŠPP narašča. Tako je pred 20 leti bilo vpisanih 23 učencev, danes pa jih pri nas domuje že 70.

Zaradi stiske staršev, ki so imeli doma otroke z zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju in jih niso želeli dati v zavod, pa je bil na šoli leta 1983 oblikovan tudi oddelek delovnega usposabljanja (danes oddelek posebnega programa vzgoje in izobraževanja). Tudi v tem programu število učencev narašča.

Ponedeljkov dan je bil za učence, učitelje in starše poseben dan. Na naš praznik smo gostili predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in celemu svetu želimo povedati, da smo šola, ki vključuje, šola, kjer je drugačnost nekaj običajnega. Zaradi tega lahko rečemo, da je šola privilegirana, kajti učenci prilagojenega in posebnega programa se enakovredno vključujejo  v nekatere dejavnosti šole. Ponosni smo na to, da se druženje odvija na veliko ravneh. Učenci redne šole dobijo izkušnje in znanje o vrstnikih s posebnimi potrebami in to je zagotovo pomembna popotnica za prihodnost obojih.

Prireditev sta povezovala deklica in deček, ki sta s sodelujočimi igrala igro ristanc. Učenci s težjimi motnjami v duševnem razvoju so nam pokazali, da znajo risati v pesku. Najlažje pa se učenci izražajo preko plesa, petja in igre. Folkloro je predstavljalo društvo Sožitje, katerih člani so tudi naši bivši učenci.

Za OŠPP smo v mesecu septembru zbirali donacije in dali na dražbo dres Luke Dončiča. V ponedeljek zvečer smo ga slovesno predali gospodu, ki je zanj namenil zajeten kup denarja.

Pa naj končamo z mislijo: “Življenje na OŠ Brinje Grosuplje je zares lepo, še posebej za nas, ker v njem sobivamo s čudovitimi ljudmi.”

 

Kratek video si lahko ogledate na Facebook profilu predsednika: https://www.facebook.com/borutpahor.si?sk=wall

Celoten posnetek prireditve pa na naslednji povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=vfeGLNPIb5Y&t=496s

(Skupno 1.373 obiskov, današnjih obiskov 1)