V ponedeljek, 8. aprila, sem se v zgodnjih jutranjih urah podala na dolgo pot z avtobusom. Z drugimi knjižničarji, pisatelji, ilustratorji in študenti smo se z Javno agencijo za knjigo podali na knjižni sejem otroških knjig v Bologno. Vedela sem, da me čaka dolg dan z veliko knjigami, a da jih bo toliko, si nisem predstavljala!


Na sejmu se vsako leto zberejo založbe z vsega sveta. V Bologni, to je mesto v Italiji, predstavijo nove knjige za otroke. Slovenski založniki poskušajo na sejmu kupiti avtorske pravice za tujejezične knjige, ki jih bodo prevajalci prevedli v slovenščino, prav tako pa želijo v tujino prodati knjige slovenskih pisateljev in pisateljic.


Letos je na sejmu razstavljalo preko 1500 založb iz več kot 100 držav. Ogledala sem si lahko najnovejše knjige za otroke iz Velike Britanije, Danske, Španije, Tajvana, Kitajske, Indije, Madržarske, Kanade, Brazilije …


Častna gostja sejma je bila letos Slovenija, zato smo si na sejmu lahko ogledali veliko razstavo slovenskih ilustratorjev. Ste že slišali za Lilo Prap? Seveda! Pa za Hano Stupico in Damijana Stepančiča? Gorazda Vahna in Marto Bartolj? To so slovenski likovni ustvarjalci čudovitih knjig za otroke, ki so med drugimi razstavljali na sejmu. In kaj ima s knjižnim sejmom v Bologni Pasji mož? Prav tam sem izvedela, da je Dav Pilkey marca v Angliji izdal že 12. del te priljubljene knjige z naslovom Dog Man: The Scarlet Shedder. Pasji mož naj bi se ves dan sprehajal po sejmu. Reees sem se želela fotografirati z njim! Ali mi je uspelo? Odgovor se skriva v šolski knjižnici. Obišči jo!

Nina Prešern, šolska knjižničarka

(Skupno 85 obiskov, današnjih obiskov 1)