Vas kdaj skrbi, ko gledate svojega otroka za računalnikom, na telefonu ali ob tablici, ki se sploh ne odziva na vaša vprašanja in imate občutek, da je v drugem svetu?

Če je vaš odgovor da, potem je škoda za vse tiste, ki niste bili prisotni na četrtkovem predavanju ge. Maje Vreča o varni rabi interneta z naslovom Svet v otroškem žepu.

Strokovnjaki ne opozarjajo zaman, da se svet spreminja, da pravzaprav ne moremo živeti brez moderne tehnologije, niti ne moremo otrokom preprečiti stika z njo. Pač pa se moramo starši zavedati, da je nujno postaviti pravila v domačem okolju in poznati pasti, ki nam jih nastavljajo tisti, ki se želijo z zvijačami okoristiti.

Predavateljica je nanizala cel kup nevarnih situacij. Dotaknila se je terminov, kot so “Cyber Bulling” – spletno nasilje ali nadlegovanje, ob tem pa opozorila, da moramo našim otrokom nujno večkrat pojasniti, da če prejmemo kakršnekoli fotografije, jih NIKOLI ne pošiljamo naprej.
“Sexting” ali v slovenščini sekstanje; sedaj so popularne fotografije, na katerih so osebe pomanjkljivo oblečene. Ob tem se moramo zavedati, da fotografije ne gredo iz žice na žico, temveč na omrežje in tam tudi ostanejo. Kdorkoli jih lahko objavi na družbenem omrežju, kjer so na vpogled številnim osebam.
Gospa Vreča je opozorila tudi na zelo nevarno delanje “selfijev”, ki nas lahko stanejo življenja, če hočemo posneti privlačno fotografijo v nevarnih okoliščinah.

(CC) Wayan Vota/Flickr

Dejstvo je, da je veliko otrok (in tudi odraslih) zasvojenih z računalnikom. Začne se že zelo zgodaj, ko različni tehnični pripomočki opravljajo vlogo elektronske varuške. Takrat, ko potrebujemo mir, nam včasih prija, če otroci pridno sedijo za tablicami in igrajo igrice. Te pa jih nevede popeljejo v svet, ki je privlačen, zabaven, zanimiv, kjer se ves čas nekaj dogaja. Zato otrokom v običajnem svetu postane dolgčas; ni dovolj zanimivo, ni zabavno, zato jim ta drugi, imaginarni, svet kmalu postane nuja. To pa je všeč vsem tistim, ki na različne načine zbirajo podatke o tem, kako privabiti številne obiskovalce spleta, kako od njih pridobiti veliko količino informacij  in seveda: kako se z njimi okoristiti.

Dejstvo je, da se preko spleta izvajajo pogoste zlorabe otrok (različna izsiljevanja, nasilje). Starejši razumemo, kaj je internet. Otroci pa nas povsem prekašajo v uporabi, žal pa ne razumejo delovanja interneta in se ne zavedajo njegovih pasti.  Žalostno je, da se otroci niti ne zavedajo, da so včasih tudi sami izvajalci nasilja: različni zapisi o kakšnem sošolcu na internetu, žalitve, lažni profili, prepošiljanje različnih sporočil, predvsem pa fotografij. Pogosto se jim zdi to samo šala ali preprosto nič slabega.

Kako otroke zaščiti pred vsem tem? Nadzor je nemogoč. Zato je zelo pomembno, da se z njimi veliko pogovarjamo, da nam povejo, kaj počnejo. Jasno jim moramo zapovedati, kaj je prav in kaj ne. In kar je najpomembneje: otroci morajo vedeti, da lahko vedno računajo na nas, če zaidejo v težave, saj bomo gotovo našli rešitev. Pomembno pa je tudi, da smo jim sami za zgled: pojdimo skupaj v naravo. Naj naših pogovorov ne moti pisanje SMS-on in delo na računalniku. Zvečer vsi skupaj na dogovorjeno mesto odložimo vse elektronske naprave, saj je zelo pomembno, da se otroci naspijo.

Kazen v obliki popolnega odvzema interneta se odsvetuje, priporočljiva je omejitev njegove dnevne uporabe.

Predavateljica nas je opozorila tudi na stvari, ki so pomembne za nas, odrasle. Ne smemo pozabiti, da moramo doma imeti zaščitene računalnike, vključen požarni zid in nujno uporabljati protivirusni program.
Pozorni moramo biti tudi na viruse, ki so trenutno aktualni: Locky, Cryptolocker, Crypowall, Cerber in še 200 drugih. Ne odpirajmo pošte, katere pošiljatelja ne poznamo.

Toliko in še več smo lahko slišali na predavanju. Žal se je predavanja udeležilo le 24 staršev. Glede na perečo temo in da v šoli opažamo vedno več učencev, ki zjutraj zaspani prihajajo v šolo, si želimo, da se starši vendarle zavedamo problematike in da prevzamemo svoj del vzgoje tudi doma.

Priporočamo tudi poslušanje oddaje Nočni obisk na to temo: http://4d.rtvslo.si/arhiv/nocni-obisk/174382920

(Skupno 132 obiskov, današnjih obiskov 1)