Osnovna šola s prilagojenim in posebnim programom Brinje Grosuplje že tri leta koordinira mednarodni Erasmus+ projekt Let’s get G.R.E.E.N. V projekt so poleg naše šole vključeni učenci in učiteljice 5 evropskih držav in sicer Latvije, Severne Makedonije, Romunije, Francije in Nemčije. Učenci in učitelji so se udeležili 6 izmenjav in tako prepotovali velik del Evrope. Med izmenjavami smo raziskovali kaj lahko kot posamezniki doprinesemo k zmanjšanju odpadkov, razvijali smo ročne spretnosti, se pogovarjali o načinih recikliranja, spoznavali različne kulture in tkali nova prijateljstva.

Zadnja izmenjava je potekala med 22. 5. in 26. 5., pri nas v Grosuplju. Gostujoči učitelji in učenci so se nam pridružili v ponedeljek. Najprej smo jih toplo pozdravili in nato zanje zaplesali folklorni ples. V dopoldanskem času so vse članice predstavile dosedanje delo in po okusnem šolskem kosilu odšle na delavnice. Izvedli smo tri delavnice in sicer tekstilno, kuharsko in lesno. V tekstilni delavnici so udeleženci sešili in okrasili vsak svojo unikatno vrečko za sadje in zelenjavo iz recikliranega tekstila in zaves. Pri kuharski delavnici smo reciklirali šolsko malico – proseno kašo in iz nje spekli okusne palačinke. V tretji delavni smo izdelovali kuhalnico za peko palačink.

V torek smo jim predstavili lepote Slovenije. Odpeljali smo jih do Škocjanskih jam in Pirana. Bili so navdušeni, najbolj pogumni pa namočili noge v morje.

V sredo nam je malo zagodlo vreme. Kljub temu smo izpeljali športne delavnice, kjer so se učenci med seboj še bolj zbližali, spoznali in izmenjali nekaj besed. Naučili smo jih slovenskega tradicionalnega plesa. Popoldne pa je bilo namenjeno zaključni prireditvi, znotraj katere je bila tržnica izdelkov, ki smo jih izdelali tekom projekta. Prav vsak udeleženec si je domov lahko odnesel uporaben, recikliran predmet. Na koncu smo razdelili še certifikate in se družili ob večerji.

V četrtek smo na trajnostni način odpotovali v Ljubljano. Najprej smo imeli delavnico, ki so jo vodili člani podjetja Smetumet. Vsak si je izdelal denarnico iz odpadnih reklamnih panojev. Nato smo si vodeno ogledali Ljubljano ter pojedli kosilo v Drugi violini. Ob prihodu nazaj v Grosuplje je sledil ogled našega mesta. Zvečer smo skupaj pojedli pice in se družili na šolskem igrišču.

V petek smo dopoldanski čas namenili glasbenim in likovnim delavnicam, nato pa se od naših prijateljev poslovili.

Polni novih idej in doživetij smo si obljubili, da ostanemo v stikih. Želimo si nadaljnjih sodelovanj in novih izmenjav.

Organizatorice tedna mobilnosti na šoli Brinje Grosuplje

(Skupno 124 obiskov, današnjih obiskov 1)